CEMENTIRI DE BESORA. NAVÈS. EL SOLSONÈS. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava, des dels barrots de la porta que ens barra l’accés, la capella del Sant Crist ‘absent’ del fossar de Besora, al terme de Navès, a la comarca del Solsonès.



Al topònim ‘ Besora’ Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) , li atorga el significat ‘ poble de la cinglera’, que es pot aplicar tant a aquest nucli del terme de Navès a la comarca del Solsonès, com als homònims de la comarca d’Osona. En ambdós casos es molt possible que aquesta denominació fos anterior al domini romà, i que com succeeix per arreu fos respectada pels conqueridors sarraïns.



El sol declinava mentre feia les fotografies.

Navès té un terme de 145,3 km² i una població a darreries de 2016 de 283 persones, el sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 1766 ànimes. Besora, Busa, les Cases de Posada, Linya, Navès, Pegueroles, la Selva, Tentellatge, la Valldora, i les seves parròquies, formen part d’aquest espai, alhora proper i desconegut. En la meva recerca de les escoles havia aconseguit imatges de la Sant Andreu de Linya, de l’estudi de la Vall d’Ora i de l’escola de Navès – que encara té activat- . Ens agradarà rebre imatges i dades de la resta dels edificis escolars anteriors a la dictadura que hi havia a la resta de nuclis.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/10/in-memoriam-de-lescola-publica-de-linya.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/04/escola-aiguadora-naves-el-solsones.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/04/in-memoriam-escola-io-estudi-de-la-vall.html

La comarca del Barcelonès té una superfície de 145,8 km²

No trobava l’escola de Pegueroles, a la Roca, acabada l’any 1927,tampoc l’escola de La Selva,edificada al costat mateix del pont medieval de la Vall d’Ora,acabada l’any 1933. Ens agradarà revbre'n imatges i dades a l'email coneixercatalunya@gmail.com

La despoblació de la Catalunya interior és un gravíssim problema , un més, als que únicament podria donar resposta una nova realitat política.

Ah!, que com sembla ‘ natural’ al REINO DE ESPAÑA, no trobava cap dada relativa al fossar i a la capella del nucli de Besora, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425529 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com