CASAL DE CAN RISSECH. LLAGOSTERA. GIRONÈS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; casal de planta quadrada amb murs portants i coberta plana. L'edifici es desenvolupa l'entorn de l'escala que comunica les plantes, això queda reflectit exteriorment per una torre de notable alçada. En el primer pis hi ha les estances de la família i la segona planta era ocupada pel servei. La planta baixa era destinada a magatzems dels estris del camp. A la façana nord hi ha una galeria porxada en planta baixa amb pilars quadrats i arcs semicirculars seguint els estils mes propis de les voltes del segle XIX, és acabada amb una de ferro i copons florals de pedra artificial. Hi ha una capella adossada a la façana de ponent de planta rectangular, absis poligonal i estil neogòtic. La teulada és coberta de peces vidriades en forma d'escames de peix.






La construcció d'aquest casal està lligada a l'època d'esplendor de la indústria del suro, activitat a la qual es dedicava aquesta família.

A principis del segle XX es bastí una capella dedicada a Santa Susanna.

M’expliquen que la pubilla del mas Rissech contreia matrimoni amb un noble sense recursos, que aportava la casa el ‘glamour’ de la noblesa. No en trobava però, confirmació i sou pregats de fer-nos arribar dades d’aquest ‘noble’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En el seu interior es conservaven peces d’un retaule del segle XV, i l'absis estava decorat amb pintures inspirades en retaules dels mestres gòtics.

El mas fou confiscat i ocupat durant la Guerra Civil i va perdre gran part de l'excel•lent mobiliari que guardava. Es conservaven encara alguns mobles d'estil isabelí.

Trobava una noticia
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/17/detenen-antics-amos-duna-casa-pairal-llagostera-desvalisar/370132.html
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/17/queixes-dels-veins-conflicte-que-ja-dura-anys/370133.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1947/08/09/pagina-7/33096231/pdf.html?search=Antoni%20Fontanals%20Figuera.

La finca es va engrandir a partir de les desamortitzacions eclesiàstiques del segle XIX.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), imatges del interior de la capella de Santa Susanna del casal de Rissech.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407196 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com