CASA MARTI ‘ ELS QUATRE GATS’. BARCELONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Venia des de Castellar del Vallès, a la recerca d’un formatge de búfala que m’havia recomanat el Dr. Faraj Kurdi Kurdi, la botiga Simó del carrer Comtal, 4 , encara estava tancada i aprofitava per fer un tomb pel carrer de Montsió, on retratava parcialment a la cantonada amb el Passatge del Patriarca, la façana de CASA MARTÍ (ELS QUATRE GATS)
Llegia que l'edifici és obra de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956) de any 1895-96, per encàrrec de la família política de Francisco Vilumara Bayona ( 1863-1933)



L'acabat de les façanes és de maó vist i en destaca la riquesa de l'ornamentació esculpida, especialment a la magnífica tribuna lateral, inspirada en el gòtic flamíger.

La imatge original de Sant Josep amb el Nen Jesús va ser obra de Josep Llimona i Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1864 - 27 de febrer de 1934) , i dissortadament va ser destruïda l’any 1936 en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República (només se'n van salvar els dos caps). La reconstrucció ha estat duta a terme per l'escultor Lluís Cera Bernard ( Barcelona, 1967 ) l'any 2000.

A la planta baixa hi ha la taverna Els Quatre Gats, que va ser un dels epicentres artístics i culturals de Barcelona entre 1897 i 1903. Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - Barcelona, 29 de febrer de 1932), Santiago Rusiñol i Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 - Aranjuez, 13 de juny de 1931) i Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, 25 d'octubre del 1881 – Mogins, 8 d'abril del 1973 ) són alguns dels il•lustres personatges que van menjar i van beure en aquest peculiar cenacle inaugurat el 1897.

La decoració interior va ser finançada per Ramon Casas, qui va pagar els llums circulars i el mobiliari medieval dissenyat per Puig i Cadafalch.

Un altre dels seus "regals" va ser la pintura en què dos homes, l'amo de la cerveseria Pere Romeu i Borràs (Torredembarra, Tarragonès, 1862 - Barcelona, 1908) i ell mateix, apareixen pedalejant un tàndem. El que hi ha a l'establiment és una còpia, ja que l'original està al Museu Nacional d’Art de Catalunya



L'edifici ha estat rehabilitat i ara acull un bar-restaurant que duu el mateix nom. Al seu interior hi ha reproduccions dels quadres modernistes que havien decorat el local.

Comentaris

  • FA DEL MAL DIR PERÒ,,, [Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 11-07-2015 | Valoració: 10

    Aquesta colla eren literalment un ‘culs inquiets’ i vull pensar que sense ells, el ‘Quatre Gats’ devia ser un indret com qualsevol altre.

  • Per què va durar tan poc?[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 10-07-2015 | Valoració: 10

    És curiós que aquesta taverna inicialment només durés sis anys. Potser la bohemia dels seus fundadors no era el millor pel manteniment d'un local com aquell. El quadre dels dos ciclistes és una meravella. I m'alegra saber on venen bon formatge de búfala. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5429547 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com