Carme

Un relat de: Ossian
No sé què ho fa que d’un temps ençà, cada dia em ve al cap el dia que el pare em va regalar la primera càmera fotogràfica. Era una càmera de visió paral·làctica de marca Voigtländer. L’havia comprat en una fira de segona mà i estava protegida per una funda de cuir marró i acompanyada d’un rodet de 36. Va ser un diumenge d’hivern al migdia i aquell dia la mare va fer escudella i carn d’olla. Menja depresa, sagal, em va dir el pare, que encara podrem estrenar-la abans no es faci fosc. No em costà gaire, m’encantava i em segueix agradant, l’escudella i la carn d’olla. Sobretot escurar el moll de l’os i l’espinada. Molt.

Vaig fer la primera exposició el darrer curs que estava a l’institut, abans d’anar a la universitat, al vestíbul. Eren unes fotografies en blanc i negre dels companys jugant al patí, dinant i a la piscina municipal. Tothom em felicità menys la Carme. No hi surto em va dir emmurriada abans de que desaparegués per sempre de la meva vida. La veritat és que no vaig gosar de dir-li que d’ella en tenia penjades per tota l’habitació i que la trobava tan atractiva que no volia compartir-la amb ningú més. Tenia la columna vertebral més seductora de totes les noies del poble.

M’ha costat trenta anys tornar a veure una esquena com la de la Carme. Trenta anys retratant cares, cossos i sobretot esquenes completament anodines. Fins ahir. El destí va fer que una noia que s’assemblava a la Carme, que era la còpia exacta que d’ella guardava a la meva memòria, va aparèixer al terrat del davant de casa. Prenia el sol nua, exposant, impúdica, l’espinada delitosa i perfecta, cada vertebra marcava el bocí de botí que havia perdut feia una eternitat.

I en plena canícula vaig sentir el desig irrefrenable de menjar escudella i carn d’olla...

Comentaris

  • Enhorabona!!![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del IX Concurs ARC de Microrelats "Arts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ ARTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos

    ***********************************



    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “ARTS” que s’editarà a finals de 2019.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Moll de l'os...[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 08-06-2019 | Valoració: 10

    Un relat molt ben trenat on partint d'una simple màquina de retratar, amb l'ingredient de la carn d'olla i el llaminer moll de l'os, que per cert a mi em torna boig xuclar-lo. Basteixes una història concisa però llarga en jugar amb el passat i el futur de manera magistral. Un relat on es confon la suculència dels ossos de l'escudella i els de l'anatomia de la noia, que tan bé queda escenificada al final del relat. Bon profit! Nil.

  • Mala espina[Ofensiu]
    Montseblanc | 29-05-2019

    Els records de la infantessa i adolescència són els que més ben gravats portem a dins. I de vegades les associacions entre ells són ben curioses... Com el que passa al teu relat: La fotografia, la Carme... i l’escudella i carn d’olla, sobretot l’espinada, d’una i l’altra. Relat entranyable que té pinzellades eròtiques i també inquietants, perquè el lector no sap ben bé cap on pot derivar el tema, això d’escurar el moll de l’os fa venir mala espina...

  • Un carret de 30[Ofensiu]
    Mª Rosa Pi Piqué | 23-05-2019

    Un carret de 30 no s’acabava mai! Ara, si l’esquena s’ho valia!
    M’ha agradat

  • En més d’una ocasió...[Ofensiu]

    En més d’una ocasió he deixat anar que sóc un mal lector. En conseqüència, com a norma, em limito a llegir aquells autors amb els quals ja en tinc una tradició de fer-ho... Hauré de llegir-te més sovint ja que aquest conte m’ha agradat, i moltíssim!
    —Joan—

  • Amb marca de la casa[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-05-2019

    Un relat que el llegeixes com el d'uns records de joventut, ai si totes les primeres càmeres poguessin parlar! Però que acaba amb aquell punt inquietant que jo qualificaria "marca de la casa" (o sigui: especialitat de l'Ossian).
    I mira que anava a dir que jo acostumo a reservar-me els ossos d'espinada de la carn d'olla, però no, no ho dic. No voldria que algú em mal interpretés.
    Bon darrer relat del curs!