Carme Torras Pàges Editors La Mutació sentimental Xpremi de Narrativa de Ciència Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró, 2007

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

Un món futur ( però potser no tant) on la dependència de la tecnologia es tant gran que la gent ha oblidat la seva taxonomia identitaria, especialment en l'àmbit dels sentiments, que potser és el que ens fa humans.

I per tant hom podria dir que en aquest món futur els robots (Robs) dels quals els Props ( humans propietaris) depenen totalment, serien els elements sense sentiments. Però no és tant senzill.

L'autora em perdonarà si faig una comparació agosarada amb una pel·lícula d'animació infantil però a Wally, com a Muntació sentimental, són els robots els que convidant a la reflexió social, i a replantejar-se el propi jo, i els humans són els que, invàlids a causa de la tecnologia, han de replantejar-se la seva identitat.

L'argument, senzill i magnífic: una nena congelada durant anys i adoptada en el futur trenca amb els seus records culturals, socials i històrics tots els estereotips d'una societat morta o gaire bé. Perquè si la nena es capaç de provocar aquesta mutació sentimental que ens anticipa el títol, es perquè hi ha un substrat d'humanitat amb qui treballar.

Es doncs una novel·la de Ciència Ficció però que s'aproxima des de les ciències socials, la psicologia i l'antropologia a l'anàlisi de la diversitat cultural i identitaria, a la construcció política i social i a la dependència social de la tecnologia, esguardant en un futur pròxim característiques que ja podem albirar en la nostra societat actual.

I que no us espanti el mot, ciència ficció, perquè per Carme Torras, el gènere literari és una eina, per un anàlisi social profund, i la tecnologia i la ciència estan treballats i delimitats de forma que el llibre sigui un medicament recomanat per aquells que pateixen de la malaltia de total dependència de la ciència ficció com per a aquells que tenen al·lèrgia a cap gènere que s'assembli remotament a la fantasia i la fugida de la realitat.

Carme Torres, és, com a mi m'agrada definir a les autores de ciència ficció i de fantasia una constructora de móns, que ens convida a entrar en el seu, i no us deixarà sortir fins la última pàgina.



És un llibre interactiu, reflexiu, on les taxonomies, poder- autoritat, masculinitat feminitat, intel.ligència- sentiments, són posades en dubte i fins i tot deslegitimitzades, i que us aconsello, per què fora del divertiment, que no podreu parar de llegir, us farà reflexionar i plantejar-vos social i culturalment.



Comentaris

  • Lectura recomanable[Ofensiu]
    Llibre | 11-03-2009

    Una interessant ressenya d'un llibre que cal recomanar. Més enllà de la fantàstica història de ciència-ficció que se'ns mostra, hi ha una clara crítica social sobre aspectes ben actuals. Poc més puc afegir perquè, com a novel·la recomanable que és, l'he incorporada al meu Bloc.

    Llegiu-la, i comenteu les vostres impressions.

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

68797 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre