CAPELLA DEL ROSER DE LA VINYETA. SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Demanava al Sergi Campas Canalias, sherpa emèrit de les terres dels ‘Tarbelli’, que retrates el que quedi en l’actualitat de l’edifici que la Carme Torrents i Buixó, identificava l’any 1982 com la capella del Roser del mas la Vinyeta; església i el mas la Vinyeta es troben al peu de la Serralada de Curull, prop de l'antic camí de Sant Pere de Torelló i de la domus del Vilar o de la Vinyeta, que fou una fortalesa militar.



La descripció de patrimoni Gencat diu ; capella de nau única amb la façana orientada a ponent, de capcer triangular amb un fals òcul. El portal és rectangular, a la part esquerra s'hi adossa la sagristia i a llevant i a migdia presenta grossos contraforts.

És coberta a dues vessants i l'interior és a sota teulada malgrat que hi ha indicis d'haver estat coberta segurament amb sostre pla. El presbiteri és marcat. Actualment aquest recinte que havia servit de corral al bestiar , està en desús i per tant força deteriorat.

A la part de l'absis hi ha restes de pintures al fresc. L'únic element que l'il•lumina és una finestra a la part dreta de la nau. És construïda amb pedra.

El mas la Vinyeta, per bé que els seus orígens possiblement siguin més antics, es troba registrat en el fogatge de 1553 de la parròquia i terme de la Vola i Curull.

La capella, dedicada a la Verge del Roser, segurament data d'una època més tardana.

Probablement la data de la llinda del portal 1775 correspongui a la data de construcció del temple, moment en què el mas també sofrí algunes reformes i, per tant, eren temps de prosperitat econòmica. Arribaven per arreu ‘els diners d’Amèrica’ que permetien arranjar masies, i fer i/o refer esglésies, capelles, ermites ,...

Ens agradarà rebre’n imatges actuals a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394108 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com