CAP A MART... (CAP. 14) COMENÇA A VOLAR (III)

Un relat de: Jorxx Gutdei
Febrer de 2021
L’Etna aconsegueix entrar dins d’una convocatòria de la pròpia Generalitat d’entrenament per a sis pilots catalans, però aquesta vegada la instrucció la realitzarà al Centre Gagarin d’entrenament de cosmonautes al Complex del mateix Centre a Moscou.
El Centre Gagarin d’entrenament de cosmonautes està des l’any 1960 a la Ciutat de les Estrelles als voltants de Moscou i es diu així en honor al primer home que va anar a l’espai, Yuri Gagarin.
L’instal·lació era una unitat militar que formava en secret als candidats cosmonautes soviètics. El lloc fou seleccionat per la seva proximitat a Moscou i altres infraestructures que eren essencials per a la seva funció: la base aèria Chkalovsky, per exemple.
El centre està dividit en diversos departaments que són encarregats del desenvolupament de tots els aspectes del programa espacial que s'estenen des de les equipacions i els entrenaments, fins al benestar dels cosmonautes. Aquests inclouen especialistes en tratjos espacials, roba de supervivència, cirurgia i personal d'entrenament.
Abans els candidats a cosmonauta estaven allotjats prop de Frunze Central Airfield a Moscou, però era una mica lluny, per cada dia fer exercicis, fins que contruïren un seguit de blocs de pisos a Chkalovsky, a la base aèria. A l’actualitat estan ubicats en apartaments de nova construcció, en el mateix Centre amb les seves famílies.
Dins de les instal·lacions del Centre trobem el següent:
- Els simuladors de les naus espacials: Soyuz, Salyut, la Mir i l’ISS.
- Avió d’entrenament per simular l’atmosfera zero que utilitzen per entrenament dels pilots de l’exercit rús, tant per MIG’s com per TUPOLEV, ubicat a la Base aèria Chkalovsky.
- Un Centre Mèdic de gran sofisticació.
- Un Planetarium equipat per projectar fins a 9000 estels construit a l’Alemanya de l’Est.
- L’oficina original, monuments i diferents bustos d’en Yuri Gagarin.
Els entrenaments són molt durs, física i psicològicament. Dels sis que anaren a la convocatòria, només quedaren tres a les dues setmanes d’iniciar-se, En Daniel, un malagueny espigat amb moltes ganes d’arribar a ser un pilot molt important, però molt apunt per la guerra també. La Judith, d’origen argentina, amb moltes ganes de demostrar al seu país que també podien ser astronautes i no només futbolistes estratosferics com el Messi, encara que ella si que podria ser estratosferica al passar l’atmosfera. I l’Etna que fou la tercera escollida per les seves habilitats en els controls de totes les naus que se li posaven al davant.
Fan les proves de pilotatge extrem a grans latituds, piloten en tots els simuladors de les antigues naus de la Unió Soviètica, regiren tot l’Univers en el Planetarium i veuen i s’empapen de la vida d’en Yuri Gagarin.

Maig de 2021
Les converses que mantingueren en contacte amb la NASA, l’Antoni Barsas, corresponsal a Washington per la cadena TV-CAT amb la Generalitat a través de Paco Garriga, Conseller d’Indústria foren molt profitoses per l’elaboració del pla per portar a entrenar a una colla d’aspirants a pilotatge de vehicles espacials.
A Houston es traslladaren tots tres candidats, els tres escollits per la prova final, que eren a l’entrenament en un mòdul espacial al mateix Centre Espacial de Houston.
La Judith, una dona preparada com el Daniel i l’Etna per comandar una nau espacial, però destinada a portar un dia una missió pel seu país, l’Argentina. Molt parlar del “Corralito”, molt parlar d’una greu crisi econòmica, però aquest país estava realitzant grans inversions per realitzar en un futur immediat, enlairaments de coets espacials des de la seva base ubicada a la illa de Los Estados, al sud d’Argentina.

Març de 2022
L’Estat espanyol tingué alguns dubtes sobre la capacitat de que Catalunya allotgés totes aquestes infraestructures i que la Unió Europea o Estats Units, Rússia o la Xina no demanessin res a canvi, a l’Estat els tenia por demanar explicacions de perquè donaven aquest immens suport al Projecte. El President de torn, en aquells instants, era el Sr. Mariano Ranoi volia tenir informació de primera ma fós com fós. Aleshores, ideà un cos especial del Servei d’Espionatge, anomenat SEIS (Servicio Español de Inteligencia Social).
No van treure mai l’aigua clara, sempre donaren informes a Presidència una mica confusos i res van fer per poder aturar el que finalment aconseguí Catalunya. Això si, hi hagueren unes quantes accions que estigueren apunt d’ocasionar algun greu incident i portar el Projecte a norris.

(continua)

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer