Caminar endarrera

Un relat de: Joan G. Pons
- Què fas, Joan ?
- Hola, bon amic, Follet.
- Què fas ?
- Camino endarrera.
- Això és caminar ?
- Sí, però sense avançar !
- Tu, Joan, sempre t’agrada avançar.
- És una experiència que vaig compartir amb una persona i realment no m’agrada gens.
- Doncs...
- Volia provar-ho...
- I has tret alguna conclusió ?
- Sí... Comparteixo. Caminem endarrera quan davant de la senzillesa de la vida, la compliquem o afegim elements mentals que no ajuden a caminar endavant.
- Però, a vegades, Joan, convindràs que hi han situacions o circumstàncies difícils i costa molt avançar.
- Sí, però el “difícil” té graus i per tant descobrir el grau de dificultat, ajuda a trobar alternatives i graus de facilitat. Moltes vegades un grau de dificultat es desmunta descobrint graus de facilitat i ajuda a caminar endavant.
- No ho havia sentit mai això dels graus de dificultat i facilitat.
- És un recurs que funciona gairebé sempre.
- Explica’m més, amic Joan.
- Resto sorprès de veure gent, amb edats variables, caminant endarrera. I el que em sorprèn més, és que no són conscients d’aquesta marxa endarrera.
- Segur que se’n donen compte....
- A nivell de vehicles, la marxa endarrera s’utilitza per aparcar (entrar i sortir), resoldre un embús.... però no és una marxa habitual i menys una marxa per anar endavant.
- Vols dir que la gent es despista “entrant i sortint” d’un lloc ?
- Sí, crec que és un parany mental, que atrapa i fa anar endarrera. Recular aporta un no sentir que cal créixer dia a dia.
- Recular.... paraula paralitzant !
- Una parella li pot costar anar endavant... en les seves relacions... rutines.... desgast sentimental.... però no pots aturar-te, no pots recular... si ho fas costa molt reaccionar... tornar a anar endavant.
- Gràcies, Joan, no vull caminar endarrera.

Comentaris

  • Vade retro[Ofensiu]
    llamp! | 01-04-2012 | Valoració: 10


    Anar enrere i anar endavant són coses que hem de fer tot sovint. Anar de recules no significa sempre retrocedir o fer passes enrere, en la meva humil opinió. Si bé, es considera que caminar endarrera pot voler dir: anar contracorrent, involucionar, estancar-se o frenar, cal dir que aquestes dinàmiques no han de ser les més habituals, si no que han de ser circumstancials. Segons el moment, segons per on passo, segons què faig o què fan els demés... em veuré obligat a fer marxa enrere amb el cotxe o em veuré obligat a fer unes passes enrere per deixar passar gent en una aglomeració o em veuré obligat a retallar despeses per no provocar una involució de la meva economia. Tot forma part d'un tot. A vegades toca avançar, a vegades retrocedir. Les tendències estan perquè s'acabin i en comencin de noves o de diferents. Per tant, retrocedim o avancem segons ho demani la situació que vivim.

    Espero haver acalarit la meva visió del tema que aquí planteges. Així mateix, t'envio un somriure d'orella a orella pel comentari que has fet al meu poema "Somriu i sigues feliç". Sempre que em comentes em deixes un 10! Això és un gran premi per a mi. És una satisfacció tenir-te entre els meus contactes i em congratulo d'haver-te conegut, encara que virtualment.

    Una i mil gràcies Joan, ets un "vellet entranyable" i segurament molt profund i il·lustrat, com ho demostres en diàlegs com aquest.

    A reveure!






    El meu nou leitmotiv: llampspam!

  • Bona reflexió[Ofensiu]
    Xunxi | 02-03-2012 | Valoració: 10


    Com sempre Joan, una bona proposta encara que sigui molt i molt a poc a poc
    Endavant sempre.
    Ara hi ha un estudi que diu que caminar enrere és beneficiós per retardar els efectes de l’Alzehimer, de fet també canviar la cullera de mà, etc..
    Però això no té res a veure amb les teves reflexions.
    Una abraçada

  • Sempre endavant![Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 24-02-2012 | Valoració: 10


    En aquest relat defineixes molt bé el que un mal pas pot arribar a fer perdre del que has anat guanyant al llarg de la vida.

    Crec que malhauradament moltes vegades hi hem anat endarrera o hem estat apunt, així com també hem vist o veiem persones que van tirant avall i no som prou capaços de donal-s'hi una ma per evitar la seva caiguda.

    No és ben bé això, però et convido a llegir el primer relat que vaig enviar a RC. El seu títol es PASSEN ELS ANYS. Hi podràs veure quina és la meva descripció de la vida cara al futur.

    Molt bon escrit Joan.

    Gemma

  • La vida[Ofensiu]
    free sound | 19-02-2012 | Valoració: 10

    sempre va endavant,
    sempre caminem endavant.
    Només del passat recordem,
    i avancem, per seguir caminant.
    No podem capgirar el temps,
    cal viure’l, i tot segueix com diu el follet: Avanti!

  • Cap a endavant![Ofensiu]
    Unaquimera | 19-02-2012

    Llegint la teva exposició dialogada, m’ha vingut al cap una frase que em van dir fa temps:
    “Cap endarrere no has d’anar mai, a no ser que sigui per una d’aquestes dues coses: per demanar perdó, o per agafar embranzida. Totes dues coses t’ajudaran a avançar més lleugera”

    Com tu mateix apuntes, hi ha algunes situacions en què està justificada la marxa enrere, com per aparcar o per deixar passar algú... però no pot ser la “marxa” habitual.

    T’envio una abraçada de diumenge,
    Unaquimera

  • joan...[Ofensiu]
    joandemataro | 15-02-2012 | Valoració: 10

    com bé dius a l'última frase del teu diàleg intern, " gràcies joan, no vull caminar endarrere "
    com bé dius, a vegades pot ser una marxa necessària per una situació temporal però no pot ser una marxa habitual,
    com sempre una invitació per a reflexionar

    una abraçada joan, i gràcies com sempre pels teus comentaris, ja saps que els agraeixo molt

    j.

Valoració mitja: 10