Bugada

Un relat de: Siset Devesa
A última hora de la tarda vaig treure el cap per la finestra i vaig veure la furgoneta allà aturada davant de casa. Jo els anava fent gestos amb la mà, que veiessin que els estava esperant, que aquella era l’adreça que buscaven, però semblava que no em veien o que els feia mandra sortir del vehicle. Al final, els dos nois van reaccionar a la meva crida i amb quatre gambades van travessar el jardí i van passar a dins, a la sala.

-Veieu: aquestes són les cortines que us heu d’endur. Són massa grosses. Massa roba. Hi ha molta roba i poc sabó… i un programa curt, de baixa temperatura, és el que necessiten. Amb la rentadora de casa no m’hi veig amb cor. Cada any per aquest temps me les veniu a recollir, us les endueu a la bugaderia i me les deixeu com noves.

A diferència del personal de l’última vegada, que de tan xerraires es feien enganxosos, aquests no deien ni piu. Ho guaitaven tot amb els ulls ben oberts i es limitaven a dir que sí amb el cap. El senyor Octavi, l’amo, el dia que el vaig telefonar per fer-los venir, em va dir:

-Senyora, estigui tranquil•la. Farem com sempre: els enviaré dos nois molt formalets, despenjaran els cortinatges, se’ls enduran a l’obrador i al cap de quatre dies tornaran a col•locar-ho tot plegat. Com sempre.

Doncs els vaig deixar fer. Tenia l’escudella al foc, jo. Temps d’anar a la cuina, tirar la pilota a l’olla i tornar a la sala, ja eren fora. S’havien endut el televisor, el devedé i l’equip de música. I les figuretes de Lladró i dos canelobres de plata. Havien regirat tots els calaixos i remogut els quadres. Les cortines –això sí- seguien allà.

Comentaris

  • Bé, les figures Lladró ja fan per lladres.[Ofensiu]
    Mena Guiga | 25-02-2012 | Valoració: 10

    Al meu parer són molt cares. I fredes, no fan caliu, no acullen, grises i lluentes,aquells personatges inspirats en ballarines de ballet de colls llargs i fins i cos esbelt. Ningú és així! Ni ganes!
    Jo crec que donaria les gràcies per treure'm una Lladró de la meva vida.
    Pel que fa a la resta és una suma d'el.logis (no em dic ni Elogi ni Eloi).
    Treiem-nos el barret i que comenci la funció i el teló....les cortines, home!

  • Molt ocurrent![Ofensiu]
    copernic | 14-05-2011

    Una història molt ben explicada i adobada, amb un desenllaç sorprenent. Enhorabona!

  • Neteja general[Ofensiu]
    nuriagau | 11-05-2011

    Un relat enginyós, breu, simpàtic. El narrador ens va facilitant la informació a poc a poc, reservant la sorpresa final.
    Em sorprèn la imaginació que has demostrat per crear aquesta història en què hi havies d’encabir l’expressió molta roba i poc sabó. M’has fet buscar quelcom que recordava vagament, l’origen de la frase i he confirmat la sospita, l’origen és d’Horta:
    Josep Maria Huertas comenta que la dita "molta roba i tan poc sabó, i tan neta com la volen" té l'origen a l'antic poble d'Horta. Ve de quan l'ofici de bugadera era un dels més habituals entre les dones, que rentaven al safareig la roba dels grans senyors de Barcelona.
    Ens seguirem llegint,
    Núria

  • Molt bo aquest micro conte[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 10-05-2011

    Amb pinzellades senzilles ens mostres al personatge un xic babau i de ben segur miop que deixa passar als operaris que li han de fer la neteja al pis.
    Llàstima que no sigui la neteja que volia. Un crak Siset!

    La gràcia i l'estil de com ho expliques és tota una troballa i el fan un relat molt personal i ben narrat.

    Felicitats!

    Ferran

  • Bo, bo, bo, bo...[Ofensiu]
    rnbonet | 10-05-2011

    En realitat, més que bo: BONÍSSIM!

    Salut i rebolica!

  • Exemplar[Ofensiu]
    franz appa | 10-05-2011

    Un relat perfectament estructurat, amb l'economia de mitjans i amb el just registre col·loquial per fer-lo senzillament irresistible.
    Mentre la meitat del món viu immersa en les seves preocupacions, grans o petites, l'altra meitat mira d'aprofitar-les. Una possible lectura per a un conte que resulta exemplar sense pretendre, crec, ser exemplaritzant.

    Salutacions i barretada sincera,
    franz

  • Molt bo!![Ofensiu]
    angie | 10-05-2011

    Si et consola, el meu ex-sogre va viure una experiència semblant a Platja d'Aro, fa molts anys... una furgoneta intentava baixar per la rampa que anava al garatge comunitari i ell, que era dinant a la terrassa amb la família, els ajudà a fer la maniobra perquè no tinguessin una ratllada a la planxa per culpa de la rocalla... en pocs minuts, quan ja havien marxat, comprovà que havien entrat a casa seva per la finestra del darrere i.... bé, la resta ja la saps...hahaha...
    Celebro llegir-te de nou!!

    angie

  • Company...[Ofensiu]
    Maurici | 10-05-2011

    ...ets un crack del relat curt. Perdoneu, però algú ho havia de dir!

    Au, vagi bé!

l´Autor

Siset Devesa

53 Relats

193 Comentaris

66157 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
"Dins es món que m'he inventat tot se mou a total realitat."

Multicinemes (Antònia Font)