Buenas noches, Barselona

Un relat de: camarassa

-Esteu condemnats a desaparèixer! No serveix de res, només per perdre el temps. La meva filla no vull que l'aprengui.
-Segurament, en aquest món de llops, no pots demanar a la gent que sigui respectuosa i que es posi ha estudiar una llengua que ja no és útil, com diria un professor d'ESADE. Però és la meva llengua, digue'm romàntic, però és així.
-Jo sóc colombiana i la meva llengua és la mateixa que també parles tu, per molt que et pesi. És el nostre lligam comú, i no el podem desaprofitar. Jo, a Manizales, no tenia ni idea del català i tot això que m'he trobat aquí. I no tothom d'aquí pensa com tu, per sort. A la casa on treballo, la família parla només en espanyol i són unes de les més influents de Barcelona, Són propietaris d'un diari.
-Ja, és que la situació de per si, en el país, no era el que es pot dir idíl.lica.
-La situació és la que és. Tio, tu ja saps on visc! Al barri de Sant Ildefons, on tothom parla en castellà, i que jo vagi i els hi parli en català. És una mica surrealista. I sóc negra. No vull tenir més handicaps per moure'm en aquest món de llops, com has dit abans.
-Jo sempre parlo en català amb tothom.
-Doncs molt mal fet, la gent com tú sou uns reaccionaris nacionalistes, que voleu la gent com vosaltres i no l'accepteu. No m'extranya gens que a la resta d'Espanya us tinguin mania.
-Només defenso la meva cultura.
-Però és que la teva cultura no ens interessa. Perdona que et sigui franca. És com posar pals a les rodes al progrés del país. Tot aniria millor si tot anés amb una sola llengua. Sempre podreu parlar en català a casa, amb els vostres.
-Ja se el que em dius, el tema no és nou, l'hem escoltat, per desgràcia, moltes vegades.
-Carinyo, demà hi ha un concert de vallenato el centre, podem anar, oi? I el cap de setmana hi ha una concentració de "Paisitas" a la Ciutadella. Anirem, amorcito?
-Como quieras, Adela.
(I es van abraçar després de la xerrada post-coit. Es van besar i van tancar la llum. Buenas noches, Barselona)



Comentaris

  • "en aquest món de llops, [Ofensiu]
    | 14-01-2007

    no pots demanar a la gent que sigui respectuosa i que es posi ha estudiar una llengua que ja no és útil"

    És una llàstima que el món es mogui només per motius materialistes i egoïstes. Tanta gent que s'amoïna només per les seves coses, i arreu on va, mira de transformar-ho tot per adaptar-s'ho a si mateix, enlloc d'intentar acostumar-se a la novetat.

    A més, des d'Espanya se'ns diu això que la nostra és una llengua inútil, que va contra el progrés; però ho diuen després d'haver-se passat uns quants segles fent-nos la vida impossible, i ara que ja estem greument ferits, intentent raonar-nos la inutilitat de les nostres costums per tal que les abandonem dòcilment...

    Bé, ja paro de divagar. Bon relat, fa pensar, i des d'un costat anima el punt de vista de l'immigrant que s'ha adaptat sense reserves al país que l'ha acollit, mentre que l'altre interlocutor, ben real, desanima.

    Sort!

  • dolorós però encertat[Ofensiu]
    fill de les ombres | 16-06-2005 | Valoració: 9

    ... què hi farem, potser també jo sóc un reaccionari per parlar sempre i a tot arreu en la llengua que m'ha bressolat.
    com negar els sentiments o aturar el bategar?

    m'ha agradat descobrir-te ( la teva foto biogràfica em té intrigat ) i m'ha encantat el teu final, quan ell (massa sovint tots plegats) desistim de la lluita i parlem la llengua que ens imposa el món que ens envolta.

    no ens rendim!

  • Entre crítica i ironia[Ofensiu]
    Biel Martí | 15-06-2005 | Valoració: 8

    Entre crítica i ironia fina, una primera reivindicació del català amb una visió social (Sant Ildefons, barri socialment desafavorit), immigració... i finalment el canvi de jaqueta que ell experimenta, per amor, per sexe... Bona barreja.

l´Autor

Foto de perfil de camarassa

camarassa

60 Relats

62 Comentaris

53321 Lectures

Valoració de l'autor: 9.33

Biografia:
Camarassa és una vila de la Noguera, i per ella hi passa el Segre. M'agraden els capvespres a Camarassa, pels carrers empedrats o bé en la petita platgeta que hi ha abaix, vora el riu. També t'hi pots banyar, o bé fer un picnic a la riba.