Bon dia, cigró!

Un relat de: Mascó

relatsencatala.com adverteix que aquest relat contè llenguatge que pot ferir algunes sensibilitats. No recomanat per menors de 18 anys.

Quan et despertis, fes-te la llet de seguida que, si no, després t'agafarà la mandra i t'atiparàs del primer que hi hagi a la nevera, que segur que no portarà calci. Ja saps que van dir a la tele, reietó, que et cal calci; tones de calci perquè tinguis els ossos tant forts com la sordesa del teu avi, que mira-te'l, ha sobreviscut a la guerra civil i a quaranta anys de treball al tros. El microones no funciona, se l'ha d'emportar l'electricista; tu, mentre, escalfa't la llet amb el cassó que hi ha al segon calaix. I enrecorda-te'n, dolç de la casa, de passar pel forn a buscar el pa, de mig quilo, i compra algunes magdalenes de poma, que a mi no m'agraden, però ton pare les detesta. També passa pel súper de l'Antònia i diga-li que et triï els millors melons, els més melosos, que ella té bon ull per la fruita. I compra tomàquets d'aquells buits, que farem amanida. Però sobretot no t'oblidis de la carn, que la Paquita La Xarcutera ja ens la tindrà preparada: llonganissa seca i botifarra negra i, si n'hi ha, compra donegal i d'aquell formatge de forats. Gràcies, trufeta meva.

Ai! La teva germana estarà a classes d'aeròbic, em sembla. Vés-la a buscar després de passar pel forn… o abans, així li dius que t'ajudi, maco de la casa, i li deixes triar una pasta d'aquelles sense crema, que ja se sap que la salmonel·losi escala fins a revolcar-se, fins i tot, en aquesta pastositat groga. Els diners estan sota el tapet de la tauleta del rebedor; si no en tens prou, saqueja la guardiola de ta germana. Sense por! Que aquesta preadolescent consentida no gaudeix del teu sentit de la responsabilitat; ella s'ho gasta tot en cosotes inútils. Si t'expliqués quina me'n va fer l'altre dia… Bé, és igual, sort en tinc de tu, felicitat del matí, que només em dones que alegries; ara que amb aquesta harpia de germana, i aquest sòmines com a pare, no ho tens tan difícil de fer-me contenta.

Quan llegeixis aquesta nota, amb sort ja m'hauré emprovat quatre vestits d'aquells de fil. Estic desesperada, cansalada tendra, perquè encara no tinc res per la reunió de la Comunitat de veïns de la setmana que ve. Hem anat a comprar a la ciutat; a aquell carrer on sempre ho trobo tot. I és que les venedores d'allí en saben, i ja em coneixen. Em diuen, hola senyora Amàlia: tenim uns vestidets, sense farbalans, molt discrets, que li encantaran. Sí, sí, i ho encerten. Ja saben que a mi m'agrada lo senzill, però que sigui bo. I no paro fins que m'ho troben, ni que hi perdi tot el matí. Aquestes dependentes sí que m'aprecien… senyora amunt, senyora avall; i, tot plegat, per quatre futileses que els compro cada setmana… Ja t'ho dic, croqueta de l'ànima, que treus un bon feix, i se't tiren als peus. Ah, per cert, a la tarda marxo amb l'Úrsula i les altres, que volen anar a fer un cafè a no sé on, i no vindré a dinar. Així que l'amanida la fas tu, pebrotet escalivat, que si has de confiar en les mans rígides de ton pare o en la salivera llefiscosa de ta germana, estàs llest. Avui els parlaré de tu, a l'Úrsula i a les altres, que sempre em diuen que et volen veure, que no et coneixerien pas… És clar! com que sempre et despertes tard al dissabte, i durant la setmana no ens veiem mai, et deus haver fet molt gran, Biel meu… o et deies Pere? Ai… no sé, petons, reietó destronat.

Comentaris

  • ginebre | 16-04-2007 | Valoració: 10

    que boníssim, que cruel i quina veritat que has construït, amb un domini de la llengua, del ritme, del to i psicologia de la veu que parla.
    Molt bon relat!

  • Un despreci elegant.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 23-03-2006 | Valoració: 9

    M'agrada. Colpidor i directe, mostra la vida tal com és.

    Realment és bona la menció al "derroche" econòmic que fan els joves avui en dia. Ho he trobat ben expressat. Felicitats.

  • Una troballa![Ofensiu]
    pivotatomic | 10-10-2005

    Mira, no t'havia llegit mai i el teu nick m'ha fet pensar... Judit? I he decidit llegir-te. No crec que siguis ELLA, però, a canvi, he descobert un autor que no coneixia, amb un domini destacable de l'idioma, capaç d'imprimir un ritme modèlic al seu relat i amb una mala llet que no la salta un gitano.

    Tingues per segur que et seguiré llegint! (...encara que no siguis ELLA)

  • Dur...[Ofensiu]
    Pluja | 21-08-2005

    Sí,... envoltat de dolçor... però realment m'ha deixat una sensació de duresa... Encàrrecs... i al final; Com et deies?? La irresponsabilitat d'una mare que no s'adona del seu voltant...