Bhopal continua plorant

Un relat de: angie


Union Carbide Corporation marcà la seva vida. Aquell matí de desembre del 84 però, la bioquímica Patty Duff abandonava el seu despatx amb una gran sotragada al cos i als fonaments de la companyia que l'havia permés desenvolupar la seva professió. Maleïa haver perdut els seus millors anys treballant per a ells...


A miles de kilòmetres d'allà, la ciutat de Bhopal a l'Índia s'ofegava dins un núvol tòxic produït per la reacció d'una fuita d'isocianat de metil. La fàbrica de pesticides de la multinacional americana era protagonista d'una hecatombe humana i ecológica i des de Philadelphia ja s'estaven rentant les mans just la notícia era difosa per les cadenes de televisió. Els cadàvers sembraven els carrers, convertint aquella població en un veritable infern, que molts anys després continuaria cremant lenta i silenciosament...

La manca d'inversió en qüestions de seguretat i la poca comunicació entre governs havia produït la tragèdia.

*

L'avió cap a Delhi sortiria amb retard. Els peixos grossos de la companyia esbufegaven mirant el cel des de la terminal de l'aeroport. Dins els seus maletins duien redactats els ridículs acords pendents només de signatura, en els quals s'oferien indemnitzacions a les víctimes. Sabien que aquell govern matusser els rebria amb un somriure al rostre i una encaixada de mans.

Lluny d'allà, la Patty escrivia un article de premsa en el que denunciava els fets i recomanava a l'Organització Mundial de la Salut una anàl.lisi de les aigües subterrànies d'aquella ciutat índia que sempre recordarà el seu pitjor malson.

Comentaris

  • gypsy | 27-09-2007 | Valoració: 10

    malsons fets realitats, fruit de l'especulació salvatge d'homes i dones sense escrúpols.
    Ens ha tocat viure en un món que no és tan lluny de la selva o la prehistòria, a diferència de la sofisticació alhora de matar.

    Una reflexió profunda, per no oblidar.

    petons!

    gypsy

  • Moltissimes gracies pels anims[Ofensiu]
    entortilligat | 02-05-2006 | Valoració: 10

    Ets una gran escriptora!
    Felicitats!

    Conec una mica be el mon dels plaguicides. S'han fet moltes barbaritats per aconsseguir la puta pela. I han rebut sempre els mes debils.

    Actualment a la Peninsula, els pagesos no tracten amb pesticides perillosos. El pages, es molt correcte amb els productes i els terminis de seguretat. A mes, al mercat ja no n'hi han de productes perillosos. Ho conec molt be. Es molt dificil matar plagues agricoles amb els productes que hi ha, MOLT CARS i POC EFECTIUS!. Podeu menjar la fruita i l'hortalisa cultivada a Espanya sense rentar-la, que no hi ha cap perill. Pero, ull amb els productes que venen del paisos tercers, doncs no hi ha cap control fitosanitari i estan tractats amb productes de dubtosa procedencia. Ull! Ho diu un amic!. Si en vols saber mes coses m'ho pots preguntar que t'ho explicare TOT el que vulguis. Se de que va la cosa, Angie.

    Ets una gran escriptora. Gracies per rebre'm amb tanta amistat.
    Abraçada

  • Es continua violant l'esperança[Ofensiu]
    Bonhomia | 02-05-2006 | Valoració: 10

    La història de la humanitat té un cantó indescriptible i inexplicablement cruel, molt cruel. A vegades em pregunto si realment val la pena denunciar un fet. És clar que normalment es fa, però ja se sap, per quedar bé. Jo crec que som víctimes innocents en una novel.la trista mirant una pantalla d'un gris terrible que ens buida el nostre propi ser, el nostre propi ésser. Cada vegada que tiro de la cadena del wàter em sento malament. Com hi pot haver tanta hipocresia... els que es queixen dels crims delaten la seva pròpia culpabilitat socialment acceptable. Ningú sap què és un crim? Un crim és la justícia inventada per l'ésser humà.
    Que mai faltin esperances i que aquestes no siguin de caritat, sinó d'una vida digna, per als qui no la tenen.

  • Uops![Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 24-04-2006 | Valoració: 10

    Aquest repte no l'havia llegit, però ara no sé si m'agrada més el repte o la biografia (per fi una!) jejeje. El relat m'ha agradat perquè toca un tema dels que fan tanta ràbia... Per cert, no el coneixia, així que he matat dos pardals d'un tir ;) M'ha agradat (com sempre), però hi ha una frase que no l'he vist clara (potser m'equivoqui!):

    "des de Philadelphia ja s'estaven rentant les mans just la notícia era difosa per les cadenes de televisió"

    Aquest 'just' no m'acaba de fer el pes... potser hi posaria un 'quan'.

    Petons maca!

  • La societat del malestar era, no?[Ofensiu]
    Biel Martí | 24-04-2006

    Arrapapats en els seus seients de cuir, mentre es consumeix una barreta d'incens hindú i les ombres feien jocs contra la paret després de traspassar la figura d'un elefant de Dheli...

    Les tragèdies que "l'home blanc" provoca a la resta de la humanitat es compten amb els dits de moltes, moltes mans...

    M'ha agradat com està escrit, amb tons de pel·lícula de catàstrofes a l'inici que condueix a la denúncia social i el drama humà. Curt (massa pel meu gust de lectoescriptor pesat i llarg) però explicit i, en certa mesura, contundent.

    Per quan un relat llarg?

    Biel.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de angie

angie

199 Relats

1457 Comentaris

276317 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc tan sols un fantasma d'allò que m'agradaria ser, per això em trec el llençol sovint i em despullo entre la prosa i la poesia, per trobar el món que somnio.









El meu correu :angels_torres2@hotmail.com