Besllums.4

Un relat de: franz appa
Tota vida traspua mort
i tota mort germina vida,
però sadollat no estic,
que un garbuix de dubtes
em té lligada l'ànsia al pit.
I sé que savi no sóc
ni ho seré per molts dies
que passi esperant horitzons
amb llums abrandades.
Inquiet, pervisc en els mots,
en les preguntes i els revolts,
i em captivo de tant en tant
en la luxúria d'un instant,
m'omplo d'aire i estenc ales
i m'abrigo al llamp sobtat,
cercant dominis per fer estades
que sé que no podré retenir.
Que vida són i vida sóc,
i mort espera i ella és el destí.

Comentaris

  • I estenc ales[Ofensiu]
    allan lee | 17-10-2011

    i m'abrigo al llamp sobtat,
    i als marges de pobles antics
    fujo, mai indemne,
    mal cordat l'abric al coll.
    Sí! aquesta és
    la vida, miserable,
    efímera, de vidre tacada,
    somniada a l'altre cantó
    del llac!
    Feta de dúctil tenebra,
    ulls de gasela.

    Franz, em sap tan de greu haver esborrat comentaris! En aquest cas doblement. Aquest poema em fa glatir. Una abraçada

    a

  • Mort / vida[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 08-06-2011 | Valoració: 10

    Ho dius molt bé al principi del teu poema: la vida és el preludi de la mort i la mort engendra vida. I arrodoneixes el poema amb al mateixa idea al final de l'obra.
    També m'ha agradat la idea que expresses de perviure en els mots. A més a més, tots aquells que escrivim tenim l'avantatge d'haver deixat en lletra impressa els nostres neguits i els nostres goigs. És una petita glòria, però és la NOSTRA glòria.
    Gràcies pel teu interès.

  • Dels savis[Ofensiu]
    Igor Kutuzov | 18-05-2011

    Ah, si té un regust a Vinyoli, però té la seva pròpia cadència, penso. La luxúria del instant, això m'ha agradat molt, com un cert distànciament i un to desdramatitzat, una ironia que es va trenant.
    Jo tampoc seré savi, i si tinc dubtes, viuré, oi? Això, que estrany, em dóna esperança.
    Salut.

  • Perviure en els mots i estendre les ales[Ofensiu]
    Frèdia | 01-05-2011

    Sense sentir contínuament la daga que ens traurà la vida, una mort, que, de fet, germinarà en una vida nova. Ja que no podem combatre el destí que ens espera, es millor que ens aliem amb ell, que gaudim de l'instant, d'aquest poema, com faig ara, d'aquest besllum que no es limita a deixar passar la claror sinó que il·lumina com ho fan la lluna i els estels en plena nit, que ens recorda que no cal tenir por ni de morir ni de viure. Sempre em commou la profunditat d'allò que escrius sigui poesia o prosa. La meva admiració, franz.

  • La luxúria d'un instant[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 30-04-2011 | Valoració: 10

    Mira que en saps! Com t'ho fas per triar les paraules, aquelles paraules i no d'altres? A vegades donem cent voltes per triar-ne una i veig que les teves frases estan plenes d'expressions amb aquelles paraules, les que hi ha d'haver. És una gran virtut i un gran plaer constatar-ho. El gran Vinyoli estaria content de llegir aquest poema, passejant pels boscos de Santa Coloma de Farners.Perquè la seva poesia és aquí, és viva. Un senzill exemple de la barreja de la vida i la mort. Una abraçada.

    aleix

  • Saviesa[Ofensiu]
    Unaquimera | 29-04-2011

    Les lectures estiuenques continuen donant fruit a la primavera... i els versos plens de bellesa del gran mestre Vinyoli t’han inspirat en el cas d’aquest quart Besllum mots plens de saviesa.

    Suposo que ho és, des del meu modest punt de vista, un exemple o exercici de saviesa, saber i acceptar el fet que la mort forma part del cicle vital que anem completant amb cada batec, cada jornada, pas a pas, i malgrat aquest fet, gaudir de l’instant, fer preguntes, agafar revolts, perdurar en els mots i malgrat ells, fer estades i ser vida : ser el que vols ser.
    No se m'acut cap argument en contra d'aquesta suposició... la dono, doncs, avui per certa.

    T’envio una abraçada plena de vida,
    Unaquimera

  • lúcid, implacable...[Ofensiu]
    teresa serramia | 29-04-2011

    franz: fas diana de ple. Paraules ben triades per expressar un concepte prou complex i capital..
    Poder expressar les lliçons que ens dóna la vida..., lliçó de mort!!, perquè la vida prengui més força i ens adonem que ens hi cremem en un holocaust únic, espledorós, irrepetible...Preciós! Impactant! Sublim!
    Una gran, immensa abraçada...
    gràcies per comentar-me...

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de franz appa

franz appa

150 Relats

933 Comentaris

168408 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:

Franz Appa és membre del Col·lectiu d'Antiartistes, que agrupa diversos autors compromesos amb l'art no professional.
Podeu saber-ne més al bloc antiartistes

Una part de les narracions publicades a RC, estan sent compilades i ampliades al web Històries de Tavanne , un projecte narratiu dinàmic i en evolució constant.

El Col·lectiu ha publicat també un manifest. . El podeu llegir complet a manifest antiart
Heus aquí un extracte:

(...) l'art i l'artista que proposem hauria de desprendre's de la professionalització i del reclam dels intermediaris que valorin i pregonin el seu art. En el domini de la utopia, es tractaria de pensar un món on cadascú podria obtenir les seves necessitats de subsistència pel sol fet de la seva existència, i per tant s'alliberés de la necessitat de guanyar-se el dret a la pròpia existència. En un món de la utopia marxista, doncs, no caldrien reconeixements ni professionals de l'art, ja que la dedicació sense retribució seria factible.
En l'actual món globalitzat, queden espais per a la creació artística no mercantil? Queda una possibilitat de democràcia a l'art -un art on la majoria creï i l'artista sigui un igual entre iguals? La sospita és que cada cop hi ha d'haver més marges i racons on la força del mercat es fracturi i concedeixi camp a l'autèntica creació. L'evolució de les tecnologies de la comunicació -només cal pensar en internet, en efecte-, però també el cansament i avorriment de la massa davant el producte artístic que emergeix avui del mercat, fan pensar que no estem desbarrant sobre un horitzó hipotètic però irrealitzable. Més aviat ens fa pensar que estem apuntant al que hi ha de més fecund ja en el nostre immediat entorn.
En definitiva, estem proposant un art:
-No professional, és a dir, creat per artistes que no en facin de la venda del seu producte el seu principal mitjà de subsistència
-Centrat en un medi d'intercanvi lliure de productes, fonamentalment gratuït, o en tot cas no dominat per intermediaris professionals del comerç
-Democràtic, és a dir, creat per una majoria envers una majoria.

Correu a: antiartistes@gmail.com