Bella vellesa

Un relat de: Mon Pons

A casa hem rebut una carta. Una carta amb un sobre blanc, d'aquelles d'abans, escrites a mà... i signada per dues persones, una de les quals té 89 anys i la seva parella 85.

"Benvolguda família: rebem amb alegria aquesta mostra de què encara ens recordeu. Quan fa tants anys que reptem per aquest atribolat planeta, la gent ens va oblidant i acabem sentint-nos com uns éssers extingits, ja ens mans dels arqueòlegs."

"Veiem que la (...) continua amb les seves boniques abstraccions. Bona mostra ens envia. Nosaltres, francament, hi entenem molt poc en pintura i ens ha costat trobar l'objecte... Ja sabeu que, en això, són els crítics especialitzats, amb les seves elucubracions, els que en saben un niu. Nosaltres, donant voltes i més voltes... una llampada ha sacsejat el nostre dubte mostrant-nos la imatge d'una barca. Una barca...? Serà la de Canon travessant la llacuna d'Estigia...? Serà qüestió de preparar el denari per pagar el passatge...?"

"Suposem que la (...) i el (...) vant madurant i que nosaltres continueu en el vostre viure habitual: tu, (...) ben ficada en les teves aficions i estudis i tu (...) empaitant malalts, intentant aconseguir el miracle de la seva curació..."

"Que les festes nadalenques hagin passat bé... que aquests dies siguin feliços per vosaltres i que el pròxim any no sigui tan dur com alguns auguren. Tanmateix ens sembla que volem fer masses coses a la vegada. Una cordial abraçada per a tots."

En (...) i la (...)




Comentaris

  • Un bell...[Ofensiu]
    rnbonet | 15-01-2005

    ... i mesurat cant a la vellesa... Un vellets, però, que toquen de peus a terra, i que es declaren conscientment "ignorants" en l'abstracció que han rebut... I no ho són tant!
    Gràcies per considerar que la meua poesia no és del tot dolenta -n'he feta molt poca!- i per recomanar-me Brel.
    Tens raó quan dius que els meus relats són irregulars en fons i forma. No em considere "escriptor", i si "penge" qualque cosa a RC, és simplement per "pagar" d'alguna manera la lectura que jo faig dels altres relataires. No intente analitzar allò que escric. Intente que qui em llegeix s'ho passe bé, com jo en el moment d'escriure-ho. I no és una excusa, és la senzilla veritat.
    Continuaré llegint els teus escrits!

  • Quina bella referència[Ofensiu]
    Lavínia | 15-01-2005 | Valoració: 9

    al vell mite clàssic de la mort! i quanta solitud la d'aquests dos avis que ningú se'n recorda d'ells (per al·lusions a l'estudiant, a la infermera...). Una bona tècnica narrativa i un bell estil per a un relat tan dens.

    Gràcies Mon Pons per la teva referència al mite d'Antígona. Ja havia tingut ocasió de llegir Espriu, però no he llegit mai Anouihl ni a Brecht, però sí a Sòfocles. Antígona és una de les meves heroïnes clàssiques preferides.

    Fins una altra. Un petó.