Avui és l'últim dia de l'any!!

Un relat de: Lavínia

Avui és l'últim dia de l'any i voldria parlar sobre el terme d'HOME, d'HUMANITAT, quant a la seva concepció social. Concepte que, d'altra banda, l'hem heretat dels grecs atenencs del segle V aC quan deien que "l'home és la mesura de totes les coses" i que Sòfocles (l'obra del qual encara té vigència per la preocupació fonda i autèntica amb què entén els conflictes humans, per l'angoixa i inquietud que transpiren els seus personatges) encara anirà més enllà quan fa dir al cor, en el primer "estàsim", de la seva obra ANTÍGONA: "nombroses són les coses admirables, però cap n'hi ha de més admirable que l'home" i després de citar totes les facultats que al seu entendre caracteritzen l'ésser humà, acabarà el parlament coral: "posseint un saber estranyament dotat cap a la tècnica, s'encamina unes vegades cap al mal i altres cap al bé..."
Aquesta Humanitat, aquest HOME ha fet reflexionar a molts intel·lectuals a través d'assajos filosòfics i també ho ha fet, com hem vist abans, mitjançant la literatura en tots els seus gèneres, un d'ells és la poesia, per això m'he permès transcriure un poema del recent desaparegut Miquel Martí i Pol:

A voltes,
una tarda qualsevol,
la tendresa s'instal·la a les paraules
i una pluja finíssima
fa esclatar flors als aiguamolls
i fa créixer gespa als rostos.
Llavors,
fa de bon rossolar
per un pendent de mots
degudament aseptitzats
i assabentar-se,
entre glop i glop de cafè,
que en un altre país llunyà
la guerra encara persisteix
i la gent mor de fam.
Un, aleshores, fàcilment exclama:
quins malparits, els homes!
A voltes, ja dic,
la tendresa s'instal·la a les paraules

de "Vint-i-set poemes en tres temps".

Què és el que no podem superar? Què és el que no fem bé? Per què una vegada i una altra el que estava malament fa més de dos mil·lennis, com és ara la tirania, els mals governs, l'opressió que produeixen guerres, fams... no s'ha solucionat encara?
A vegades, però, algun personatge literari com ara la mateixa Antígona, de la qual parlava més amunt ens diu:
"no he nascut per compartir l'odi, sinó l'amor"

Decididament, ella no és una "malparida" i no ho dic perquè sigui una dona, sinó perquè la visió de la pietat, de la JUSTÍCIA, entre altres, manca en nostre món.

És a dir hi CALEN moltes Antígones, per entendre'ns.

Barcelona 31 de desembre de 2004

Comentaris

  • No hi han Antígones[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 28-01-2005 | Valoració: 9

    Llàstima, que d'Antígones no hi han pas! El món no ha millorat i l'home l'ha empitjorat, i la dona també!

  • I com sovint...[Ofensiu]
    rnbonet | 28-01-2005 | Valoració: 10

    em passa, no t'havia valorat l'escrit!
    Per la memòria "rabets de pansa"..., diuen al meu poble...

  • No cal...[Ofensiu]
    rnbonet | 28-01-2005

    ...acabar l'any així, amiga!!
    Posar-se filosòfics, està bé... de quan en quan!
    Agafem, però, la vida per les banyes, tots els dies d'aquest any que comença, i dels altres... I lluitem.... i vivim!!! Responsablement, amb joia.... Ho he dit moltes vegades. Ens calen dos conceptes, dues paraulestan sols: AMOR, HUMOR...
    Salut i rebolica, xicota!

  • Reflexió[Ofensiu]
    Mon Pons | 10-01-2005 | Valoració: 9

    M'ha agradad, Lavia, Enhorabona per aquesta reflexió-relat -assaig i poesia...
    Hi ha un llibre de Jordi Coca que reflexiona.."Més de dos mil·lennis després que Sòfocles l'hagués fixat, el mite d'Antígona continua viu i present entre nosaltres. No debades ha estat motiu de diverses versions, d'entre les quals destaquen la de Salvador Espriu (1939), la de Jean Anouilh (1942) i la de Bertolt Brecht (1948). La versió de Jordi Coca se centra en el silenci de la família, dels savis i dels consellers, i en la perplexitat del cor. En el nóstre món el poder necessita aquests silencis i es la cada vegada mes egoísta. Creont està disposat a pactar si la revolta d'Antígona és domèstica. Però si suposa una mirada diferent, si reclama un espai públic, només hi ha la possibilitat de la violència cruel i el silenci imposat.
    ANTIGONA -OSSA MAJOR-
    Coca, Jordi
    Ah, gràcies per comentar la meva poesia...
    Salutacions cordials!

Valoració mitja: 9.33