ARTICLE de l'autor al periòdic comarcal vespertí Crònica per a la secció "Nosaltres som". Notes caòtiques i disperses entorn EMINENTS GLÒRIES PÀTRIES

Un relat de: rnbonet

N'Honorat Capçot i Benrebut (1934-2008), natural de Vaigitorne, a la vall de Puigponent, era conegut al món científic internacional per la fórmula matemàtica que permetia la cerclatura del quadrat, obtinguda després d'un extraordinari i ardu treball d'investigació de proves empíriques per resoldre la quadratura del cercle. Una mica enrevessada ho era, la tal fórmula. No cal, però, tenir-li-ho massa en compte, donat el prestigi patri.
La troballa, afirmaven els companys científics, significava un canvi radical en la concepció de l'univers i constituïa un esdeveniment tan important pel progrés de la civilització terrestre -i àdhuc planetària!- com la coneixença del foc a voluntat, el descobriment de la fregona -i d'Amèrica, per suposat!- o el primer viatge tripulat a Mart.
N'Honorat Capçot i Benrebut era fadrí, és a dir, no maridat, i tenia dues dèries -molt conegudes pels íntims i quasi ignorades per la majoria dels amics- amb les quals omplia el temps que la investigació li deixava lliure: ser assidu de les primeres files del ‘Molino' i escriure lletres que serviren per composar ‘cuplés'.

Potser algun/a lector/a amable em demane com pot ser que una eminència científica puga tenir aquestes aficions -diguem-ho en llenguatge popular, tan ‘baixes'. I els arribaria a dir, que possiblement, per motius desconeguts. Pels mateixos que un altre eminent científic, i aquest ocupant un càrrec important a una institució que ‘vetlla per la llengua' -i s'entén la nostra- signa un manifest que defensa una altra -podríem dir-li contrària?- al que el seu càrrec representa. I declara solemnement -i per telèfon, clar!- que no mai una llengua ha tingut intenció de sotmetre una altra.

Entre els apunts del nostrat fallit, i mesclats dibuixos difícils d'entendre i fórmules químiques i matemàtiques complicadíssimes, els estudiosos de la seua obra han pogut extreure els següents versets que han estat considerats com una valuosa aportació pòstuma al món ‘mundanal':

Un mosquit volà
per la vall dels pits
vertical avall.

Per llei de qui sap
que no gravetat
s'enfilà i picà
en indret no cast.

No gaudí, ben cert!
doncs un instintiu
de cames moviment
d'aquella madam
aviat l'occí.

I allà va quedar.

Jo me'l vaig trobar
a la nit, -ben cert-
entre rambla i rambla
-sense ser florista-
sinó més aviat
puça al paral·lel.

Si se n'adoneu, no estan exempts de malícia. Sana, això sí. I a més a més, vosaltres, amables lectors, podeu copsar quina força idiomàtica, quines metàfores científiques i quins jocs de llenguatge empra el nostre susdit comentat. Fruit, considerem, de l'alt coeficient intel·lectual de l'Honorat i de la llarga dedicació als primers seients de la sala d'espectacles. I possiblement a les coristes que hi actuaven.

I he deixat pel final, com corol·lari, unes mostres -traduïdes dels castellà- del discurs personal, ambiental i prolífic que, per aquestes circumstàncies, s'hi van emetre -en només fragments fragmentats- al nostre canal televisiu, de la ‘superfigura pro' de la nostra societat, el Forrester's Camp i Pregàries Ansioses de Boat:
"...del nostre científic, benvolgut home bo, Honorat...."; "Nascut en aquesta terra d'arròs i tarongers, de platja i de sol, de turisme...!"; "...els parcs de granotes i voltors..."; "...les redundàncies del 41, anys de sacrifici i de que ningú passava gana...." "I tot i per totes, l'aigua! Què esperem com aquelles santes persones pel desert..." ".....I, com no, més ajuda ...."; ...."i l'aigua, que ens l'han negada..."; "... i més aigua!!!..."

Ací, en aquest precís moment, al televisor vaig escoltar pppiiiipp,...pppiiiiip i la imatge va desaparéixer. Una altra brometa de la companyia elèctrica. Supose. Sense cap esperança d'arranjament seriós. Ja ens anem acostumant. És que "somos más muelles!"


Comentaris

  • Moltes felicitats amic bonet!!![Ofensiu]
    bocidecel | 11-01-2009 | Valoració: 10

    I moltes gràcies per ser-hi, pels teus mots, per la teva sàvia ironia!

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Fina ironia popular que gastes[Ofensiu]
    T. Cargol | 28-11-2008

    per la qual es necessita ofici, altrament com descobrir que a més de la "quadratura del cercle" hi ha, com antencedent lògic, la "cerclatura del quadrat", com poc més o menys afirmes amb el teu to coloquial, d'ilustrat de semrpe però de poble, això si - encara hi ha classes! -.
    De vegades veig el Canal 9 per la TDT, però poques, bé en general vaig poc la tele fora dels esports i les notícies del Gabilondo;feïen quelcom semblant a la proclamació de la pubilla -era guapa la noia - en això els científics tronats, la dreta recalcitrant i l'esquerra més esquerra coincideixen i demostren que sota les aparences pertanyem a la mateixa espècie. "Fallera major", ara m'ha sortit la paraula. Fallera major de València perquè hi havia la inefable alcaldessa. Em vaig quedar una estona veient amb aquella gent vestida de "baturro" però en valencià i la musiqueta aquella de banda, tan bona!, que feu. La lletra la cantava o mormolava baixet la fallera major de qui el realitzador també, no era estrany, s'havia enamorat instantàniament.

  • Començo...[Ofensiu]
    bocidecel | 08-10-2008 | Valoració: 10

    ...per agraïr-te dues coses: la primera, la teva visita i les teves paraules; la segona, els guionets del segón paràgraf, ara ja m'aclareixo.

    Et repeteixo part del comentari del Repte 352:
    Deixes ben clara la crítica a una determinada manera de fer o actuar i et refereixes clarament a un manifest destacat i sonat, del qual no recordo el nom del protagonista signant. Si volies transmetre l'actuació caòtica en l'àmbit de la llengua i de la política, especialment al País Valencià, t'asseguro que ho has aconseguit. Hi ha mots, noms o alguna frase que no acabo d'entendre, suposo que es deu a la llunyania i a la desconeixença de determinats "intringulis". És un relat diferent, divertit, amb ironia fina i també gruixuda.

    Moltes gracies, xicon!!

    Salut, rebolica i una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1588 Comentaris

356253 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!