Arquímedes

Un relat de: M.Victòria Lovaina Ruiz

Tot el poble sabia que l'animal es deia Arquímedes, però ningú no sabia per què.
Feia molts dies que gat i home es trobaven cada vespre. L'home sortia a deixar les escombraries al contenidor, el gat sense nom se li enredava a les cames i l'home li ventava una puntada de peu per allunyar-lo del seu camí. El gat s'escapolia miolant esglaiat, eriçant el pèl daurat de ratlles, però hi tornava al poc, amb aquella obstinació estranya d'alguns animals per les relacions humanes.
Aquell dia ja es veia venir que acabaria nevant, ho deia el cel blanquinós, la fredor, el silenci de gel que precedeix les nevades i la quietud de les aus a l'ampit de les balconades. I ell sopava. Sopava endinsat en el silenci en què s'havia enfonsat la casa des que la dona havia marxat amb algú de rostre amable i veu sonora; no havia tornat mai més, la dona. Ja feia molt, d'això, ni ho recorda. L'home va sentir escarbotar la porta del carrer amb un acompanyament de miols. No va fer cap gest, cap intenció d'obrir la porta.
Tampoc no va fer cap gest ni va mostrar cap senyal de dolor quan la dona va marxar amb aquell home. Només recorda que feia fred, molt, com ara potser. Tornava de treballar, encara li faltaven anys per jubilar-se en les filatures. En deixar l'abric al penjador del rebedor va veure la nota que li havia deixat la dona: "Hi ha menjar a la nevera per a uns quants dies, tens roba neta a l'armari i al primer calaix del menjador trobaràs la tarja de la seguretat social. No hi tornaré." I va entrar al menjador. Va seure. No va sopar aquell dia. No va fer cap gest, cap plany. Només va desitjar des del seu silenci intens posseir el do de la saviesa per arribar al fons dels seus sentiments malmesos i silents i remoure'ls per fer-los néixer, però no va fer res.
El vespre de la nevada, l'home va obrir la porta quan la persistència dels miols va recórrer la nit com un lament i una pena freda. Quan va obrir, va veure com les grapejades del gat havien desgastat un angle de la porta. En mirar a fora va veure que els flocs de neu cobrien les llambordes del carrer i queien amb la lenta persistència de la neu. Potser va deixar entrar el gat perquè va pensar que després de nevar faria molt de fred o bé per aquella feina lenta però intensa que havia fet el gat sobre la porta; però ningú no ho sap, mai ningú no sap què en pensa l'home, de cap cosa.
El gat va entrar arquejant el llom espurnejat de cristalls de neu. Es va fregar contra la pota de la taula del menjador i es va espolsar amb un calfred que li va recórrer el cos i que va esquitxar gotetes d'aigua el paviment de fusta. Es va arraulir als peus de l'home a la recerca d'una escalfor humana. L'home menjava pa i un tall de formatge. De mica en mica, i amb poca traça, l'home començà a llençar molles que queien d'esma en el musell del gat. Aquest mirava com li queien i les atrapava encara en l'aire, com si fossin volves d'aquella neu tan freda que ja feia coixí als carrers. Es va intuir un somriure de l'home i mussitar unes paraules dient a l'animal que era un gat ben savi. Després de cada mossada, l'animal es llepava les potes, les urpes atigrades, amb aquell desfici dels gats per la neteja. A fora, la neu queia i s'acumulava amb un silenci d'esponja.
De sobte marxà el llum. En la fredor de la casa només es distingien els ulls del gat, el respirar de l'home que continuà menjant en la foscor. Pensant. Pensant, potser, que diria Arquímedes a aquell gat estrany i savi.

Lídice


Comentaris

  • un relat[Ofensiu]
    ANEROL | 03-05-2008 | Valoració: 10

    intens en els seu breu argument. m'agrada

  • La neu espectadora d'excepció.[Ofensiu]
    Avet_blau | 03-05-2008 | Valoració: 10

    La neu es la protagonista,
    d' aquesta història flonja i freda;
    es l' espectador d'excepció d' aquesta solitud, que deixa gel al cor,
    i encarcara l' esperit del home,

    potser l'escalfor del gat, fidel i persistent
    obri la porta a un caliu d'un altre dona..

    Avet

  • Bolet | 20-04-2007

    Molt bo però el nom d'Arquimedes en català no porta accent (ho dic per si el nom estava en català).

    Petons.

  • Eureka: ho he trobat.[Ofensiu]
    Jofre | 27-05-2006 | Valoració: 10

    Molt ben escrit Victòria. Elaborat com sempre. Cercant l'equilibri en aquest cas fins i tot entre solitud/absència i presència.
    El gat acaba ocupant un espai vital i retornant l'harmonia necessària. El paral·lelisme, suau com el silenci dels flocs de neu, bé mereix un corona d'or.

    I sí, les urpades del gat a la porta van fer moure el món del protagonista. Un gest, fixa't.

    Només va desitjar des del seu silenci intens posseir el do de la saviesa per arribar al fons dels seus sentiments malmesos i silents i remoure'ls per fer-los néixer, però no va fer res.

    ... però l'arribada del gat... sens dubte el nom havia de ser Arquímedes. Sàvia escriptura, Victòria.

    Jofre.

  • Fantàstic...[Ofensiu]
    ambre | 12-12-2005

    Un relat molt bó...

    Felicitats també per el premi...

  • Contundent,...[Ofensiu]
    rnbonet | 11-12-2005 | Valoració: 10

    ...exacte, fred... com la neu que cau. I, no obstant la solitud dels protagonistes -home i gat- li la fredor de les situacions -i de l'ambient narratiu- hi ha una tendresa i melenconia infinita, buscada.
    Redó, el relat!

  • potser[Ofensiu]
    Lavínia | 06-11-2005 | Valoració: 10

    li diria que entre la solitud de gat i home hi hauria d'ara endavant un llaç que els lligaria més enllà de la foscor momentàrnia i de les molles de pa.

    Un relat ben trabat i escrit amb molta agilitat, M. Victòria.

    Petons.

    Lavínia

  • com sempre ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 01-11-2005

    no et diré res que ja no sapigues del plaer que és per jo llegir-te ... jo també tenc pendents els pètals ... no els he oblidat ..

    una aferrada

    Conxa

  • capacitats[Ofensiu]
    SenyorTu | 01-11-2005

    Una preciositat, llenguatge, prosa intacta... Quan un arriba tard a comentar es troba que algunes coses que diria ja han estat dites i, en aquest cas, molt més ben dites.
    Aquest relat és una bella mostra del que s'aconsegueix quan es té una bona capacitat d'observació , sensibilitat, i una gran capacitat de comunicació. Jo només dubto si és gat o gata, per molt que tot el poble sàpiga que l'animal es diu Arquímedes.

  • prosa intacta[Ofensiu]
    quetzcoatl | 31-10-2005 | Valoració: 10

    Hola Lídice,

    Espero tenir temps aquesta setmana per posar-me al dia amb els pètals; crec que te'n vaig comentar un parell i que l'intriga era prometadora, però no sabia que n'havies publicat més!

    Arquímedes m'ha semblat un relat original i bonic; malgrat la distància que mostra l'home envers la vida, pren un caire tendre que maravella. La relació entre el gat i el furgar en el sentiment és preciosa; encara que deixis el final obert, promet un desenllaç bo per ambdós: per l'home de neu i el gat savi.

    Felicitats i una abraçada molt gran, sempre és un plaer llegir-te!!

    m

  • Un llenguatge...[Ofensiu]
    ROSASP | 30-10-2005

    entre dos estranyes solituds, on no hi cal paraules.
    Misteriós comportament el del gat i l'home que semblen cercar una resposta entre la neu, una saviesa innata que ajuda a tirar endavant sense necessitat de comprendre totes les coses.
    Preciós, suggerent i enigmàtic...

    Una abraçada i fins la propera!

  • Una preciositat de relat...[Ofensiu]
    Carme Cabús | 30-10-2005

    ...que ens mostra un retall de vida. Deliciosament explicat, amb un llenguatge que dringa. I sorgit de la teva sensibilitat, que és la corda tensa que ens guia.
    Genial, el gat!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de M.Victòria Lovaina Ruiz

M.Victòria Lovaina Ruiz

62 Relats

377 Comentaris

126045 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Escric, gaudeixo escrivint, tot i el patiment que de vegades comporta, i m'agrada que em llegeixin. Aquests són alguns dels petits reconeixements a la feina feta:

Any 2005:
Primer premi Districte V amb "Ernesta".
Any 2007:
Segon premi de relats Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb "Hivern a Roma".
Any 2008:
Premi Joescric de Novel·la amb Amb ulls de nina
Any 2009:
Primer premi de narrativa breu per a dones a Terrassa amb "Veu de sucre".

Primer premi del Certamen Paraules a Icària, categoria "El Cistell" amb":Dietari de Les Gorges

Opinions sobre el Dietari de Les Gorges

Finalista del premi Víctor Mora de l'Escala amb: "Felipe o la magnitud de la llum".
Any 2011
Primer premi de narrativa d'Alberic amb la novel·la "Coses de la genètica".
Any 2012
Premi Soler i Estruch de narrativa curta amb l'obra "Pell de gat". Editat per Edicions del Bullent l'any 2013.
Any 2015
Premi de narrativa breu policíaca i de misteri Ferran Canyameres amb l'obra "L'home que camina"
Any 2016
Finalista del V premi de novel·la GREGAL amb l'obra: L'esquerda de l'àngel:
Any 2017
Accèssit del premi de novel·la curta LA VERÒNICA CARTONERA amb l'obra: El rellotge de doble esfera

Gràcies per llegir-me!

mlovaina@gmail.com