ANADELA

Un relat de: ADINBAZ

Les tres noies tenien els nervis a flor de pell. Es miraven, intentaven un somriure però es feien només ganyotes histèriques. Estaven a punt de donar les nominacions que n'apartarien a dues del final del concurs. El tercer nom que sortiria seria la guanyadora. S'observaven amb interrogació. Es mossegaven els llavis. Miraven al públic de la sala de festes que esperaven dempeus el desenllaç, alguns cridaven i d'altres corejaven els noms de les finalistes.
Va sortir la primera: crits de pena i d'eufòria. Amb llàgrimes als ulls va deixar l'escenari i es va abraçar a la mare que la va consolar. Quan va sortir el nom de la segona, més crits encara. Amb els punys tancats i el cap alt, els va remetre contra l'aire abans d'abandonar la sala de l'acte. Aleshores, els crits van cantar el nom de la guanyadora abans de ser anunciat. Anadela! Anadela! Era un èxit sabut després de la seva interpretació de "Fresca i eixerida" que els joves van aplaudir enfurismats. Anadela era una noia vistosa, extravertida, sense por escènica i queia bé a tots els alumnes del col·legi on anava, als pares i a la gent del poble en general. Es va decidir: Després d'aquest concurs popular, Anadela seria la representant de l'Escola Femenina de Nostra Senyora de Nerea. Guanyadora indiscutible. L'Associació de Pares la presentaria per l'espectacle de final de curs. Seguidament, passaria a concursar amb els altres dos col·legis de la població per intentar endur-se'n el gran premi Zuazohandia, transmès per la TV de la Herri.
L'Aba Posu, el director espiritual del col·legi i eminent personatge influent en la vida del poble de Zuazohandia, havia influït sobre la directora per presentar, en aquell tradicional final de curs, un ball folklòric d'arrels històriques interpretat per cinc noies. Per a tal efecte, va ser preparat un grup durant tot el curs que va assajar fora d'hores d'estudi. Va resultar un esbart ben articulat en què totes les components formaven un conjunt harmònic, un goig igualable a la bellesa i el candor que les noies projectaven. El darrer assaig va ser presentat a la permanent de l'Associació de pares la qual va adduir que l'agrupació en ple decidiria sobre l'acceptació del grup folklòric. Òbviament, van resoldre que l'esbart folklòric serviria de tancament a l'acte, però de cap manera per concursar. L'Associació havia pres aquesta determinació per unanimitat i estaven els socis molts entusiasmats en què es veiés l'actuació d'Anadela per la TV.
Quan l'Aba Postu va ser informat per la directora de forma molt airada, va decidir entrevistar-se amb el president de l'Associació.
En la visita hi van assistir, a més a més del president, el secretari i un vocal, tots homes acompanyats amb les respectives dones. L'Associació no va acceptar el "suggeriment" de sa senyoria fent-li veure la rebel·lió que produiria entre el jovent.
L‘Aba Posu, molt empipat, va ser clar com sempre: Nostra Senyora de Nerea no podia permetre un espectacle com aquell. Els va assabentar que, si es produís i com a responsables de l'Associació, les seves pupil·les no serien admeses a la propera inscripció del col·legi. L'Aba els va deixar sols per tal de què s'ho rumiessin: "cinc minuts", els va anunciar. Passat aquest interval, l'ensotanat es va asseure de nou darrera el seu despatx esperant la resposta i l'hi van donar: la responsabilitat cauria sobre els pares d'Anadela que, curiosament, no formaven part de l'Associació. A tot cas, hauria de ser la noia la que deixés l'escola. La decisió del poble de gaudir de l'espectacle de la jove no es podia contravenir. Els representants van pregar perquè les seves filles continuessin en la prestigiosa escola i gaudissin del seu ensenyament de qualitat. Qui duia l'esperit del col·legi no els hi va assegurar. Aniria en funció de l'esdeveniment final.
Naturalment, el ‘zut-abe' local va informar a la gent del cas i el poble sencer va prendre part en la discussió.
La notícia va transcendir més enllà de la ‘Herri'. En assabentar-se el productor de TV "La Azotea", en Bonadou Percerises, va anar a cercar l'exitosa Anadela a bord de la seva moto P.GasGas que tant agrada a la gent.
L'espectacle va ser un èxit televisiu que va passar després a la TV "comuna". Anadela va interpretar i escenificar, com mai, la seva nova cançó "Txiki Taka gate".

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer