Amb tu o sense tu

Un relat de: copernic

He recordat aquesta cançó del grup irlandès U2, amb Bono al capdavant i també una dita castellana que recorda que "ni contigo ni sin tí tienen mis males remedio", en veure la valoració que fan de la situació a Kosovo la majoria de periodistes dels mitjans de comunicació. Es diu i es repeteix que el nou país té una economia de supervivència, que hi ha un atur d'un cinquanta per cent i que els productes alimentaris bàsics escassegen, i s'assenyala que aquests són els reptes que la nació que acaba d'estrenar Estat haurà d'afrontar de forma prioritària. Però jo em pregunto: No tenien les mateixes dificultats quan estaven sota l'administració sèrbia o és que, per art de màgia, han aparegut tots aquests problemes la nit del 16 al 17 de febrer?

Ja sé que, per donar una visió més extensa de la notícia, s'aporten totes aquestes dades, sens dubte interessants, i també és possible que es vulgui oferir un contrast entre les celebracions populars als carrers dels pobles i ciutats de la nova república i els greus problemes que li esperen a partir d'ara, però això pot portar, encara que no hi hagi cap intencionalitat, a deduir que la independència del país no té cap efecte positiu. És ara quan s'estan pagant les darreres conseqüències de la unió antinatural que va propiciar Tito ajuntant totes les nacions eslaves dels Balcans en la gran Iugoslàvia. El mapa europeu d'aquí uns anys pot haver canviat molt i assemblar-se molt més a l'anterior a la Gran Guerra que al sorgit de la devastadora Segona Guerra Mundial.

Mentre tant, la diplomàcia espanyola té un bon mal de cap. D'una banda no vol exemples que puguin temptar als nacionalistes perifèrics i tampoc vol alinear-se amb Sèrbia, la responsable de tants genocidis i amb Rússia, que no és precisament un model de democràcia i de respecte pels drets humans. Vertaders equilibris hauran de fer el ministre d'exteriors i el seu equip per seguir en la postura inicial de no reconèixer la declaració unilateral d'independència i d'altra banda veure com pràcticament tots els països europeus envien ambaixadors al nou país. I per si fos poc el P.S.O.E. haurà d'afrontar una campanya electoral en la que faci el que faci el govern, serà atacat pels uns o pels altres. La independència de Kosovo, encara que previsible, per les dates en que s'ha produït, pot ésser el pes que desequilibri la balança a favor d'un o altre dels dos partits majoritaris que s'enfronten el 9-M per governar els propers quatre anys.



Comentaris

  • Tens raó...[Ofensiu]
    Vallespir | 21-02-2008

    ... a la diplomàcia espanyola se li presenta un bon mal de cap.

    Malgrat tot, penso que tot plegat al final ha estat una pura qüestió de dates. Perquè, tot i que és evident que a cap govern espanyol li convenen casos com aquests perquè poden animar els independentismes perifèrics, crec que si la independència de Kosovo s'hagués produït després de les eleccions el govern espanyol no hagués dubtat en reconèixer el nou estat. De fet, tindria moltes raons per fer-ho sense que a Catalunya o al País Basc ens sentíssim més legitimats a fer una acció similar. Tot el merder dels Balcans (que ja és, com dius, històric), la neteja ètnica que Sèrbia va protagonitzar en la recent guerra de la zona i els aires a Europa i EUA majoritàriament favorables a l'existència de Kosovo haguessin estat motius suficients per recolzar la mesura i, més important encara, prou diferenciats de la nostra realitat com perquè aquí se'ns il·luminés més la llumeta independentista.

    A la fi, una altra acció d'un govern espanyol fonamentada en raonaments purament electoralistes, un motiu més per detestar una mica més els poc madurs processos electorals d'aquest estat nostre i, lamentablement, un motiu més per alentar el creixent abstencionisme.

    Bon relat, com sempre. Interessant, com sempre, per a reflexionar i deixar el nostre parer.

    Salut,

    Roger

  • aquests espanyols![Ofensiu]
    manel | 21-02-2008


    A mi el que em fa gràcia és quan diuen que això de Kosovo no té res a veure amb el que passa a Espanya. Evidentment que la situació política, econòmica i social està a anys llum, però estem parlant de l'essència dels fets: un territori concret d'un estat, que ja disposa de certa autonomia, vol fer un pas més cap a la independència. No és d'això del que tenen por tots els espanyols que ens tracten de separatistes? Si són ells mateixos que assimilen les situacions! I no entenc com encara no veuen que quan més ens emprenyin més ganes en tindrem de fotre el camp. Això és precisament el que ha passat a Kosovo. Si no haguessin rebut tot el que han rebut (només cal recordar Milosevic), potser no haurien arribat tan lluny.
    De tota manera l'experiència dels Balcans ha estat important, i sembla que tot això no suposarà cap conflicte bèl·lic. I em sembla magnífic. Sóc dels que pensa que cap terra d'enlloc es mereix que els homes en vessin per ella ni una sola gota de la seva sang.


    Salutacions amic Enric,
    Per cert, després de la recent trobada relataire barcelonina, no et van venir ganes de fer-ne una de gironina?. Res, encara que sigui una cervesa a mitja tarda, algun dissabte.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387698 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...