ajuda en temps ombrívols

Un relat de: joan e.f.
Immanuel Kant (1724-1804) fou fidel al moviment il.lustrat del que ell en fou la darrera gran figura. En la seva obra "Fonamentació de la Metafísica de les Costums" hi trobem tres normes a seguir, que ell anomena imperatius, i que diuen això.
L'Imperatiu categòric afirma: " Actùa segons aquella màxima per la cual, puguis al mateix temps voler que ella esdevingui una llei universal.
La segona norma l'anomena imperatiu universal del deure i fa així: " Actúa com si la màxima de la teva acció poguès convertir-se per la teva voluntat en llei universal de la natura.."
I per reblar el clau i assolir el màxim benefici per al conjunt de la humanitat acaba amb el tercer imperatiu, que fa així.
" Actùa de tal manera que tractis la humanitat, tant en la teva persona, com en la persona de qualsevol altre, sempre com una fi, mai simplement com un mitjà".
Aquestes normes suposaven un nivell ètic personal molt elevat, com era tota la seva trajectòria vital.
Els punts de vista que se situen per sota el nivell d'aquests imperatius els varen amotllar a les propies inclinacions i expectatives, i així ens ha anat i així ens va.
De totes maneres el pas del temps i el ritme creixent de l'Humanitat els resitua constantment perpetuant la seva validesa universal.
Gràcies a l´Il.lustració hem conegut la Declaració Universal dels Drets de l'Home, en aquest sentit el recorregut moral d'una Humanitat nova ha estat mès aviat molt reduit, però enacara hi som a temps. No us sembla engrescadora una tasca així?

Comentaris

  • kant a mi m' agrada[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 17-03-2015 | Valoració: 10

    Tambe m' agrada el teu comentari, començava a pensar que m' etivicava tant en aquest com en el meu familiar de Mathausen, veig que has entes el meu sentit al explicar-lo. Gracies
    Montse

  • molt be[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 21-01-2015 | Valoració: 10

    A mi tambe m'agrada Kant, trovo les teves reflexions molt adients. Gracies per llegir, ens veurem per aqui

  • Els homes...[Ofensiu]
    AVERROIS | 13-12-2014 | Valoració: 10

    ...han escrit coses meravelloses que han quedat guardades en unes polsoses biblioteques o tan sols en la ment d'alguns que no volen perdre la força que algunes paraules podrien donar a la humanitat. Però queden en això només i la majoria de la gent seguiex el dia a dia sense pensar en res, tan sols en viure. Llàstima que pensaments tan bons no arribin en lloc.
    Benvingut a relats en català i mercès pels teus comentaris.
    Una abraçada.

Valoració mitja: 10

l´Autor

joan e.f.

3 Relats

7 Comentaris

1887 Lectures

Valoració de l'autor: 9.57