Adolescència (o Quadrícules)(Arc a la Ràdio - Cicle de la Vida - Gener - Adolescència)

Un relat de: deòmises
La porta cedeix a la petita empenta. Ha quedat mal tancada en entrar-hi la darrera persona. Això em permet d'esquitllar-me dins del portal, a les fosques. És de matinada i fa fred. M'arrecero sota l'escala, on hi trobo un cotxet de nadó. Sense pensar-m'ho, estiro la roba i la faig servir de flassada. Estic cansada. He corregut durant mitja hora llarga en quadrícules; no sóc massa lluny de casa, ho sé. M'he escolat per la finestra de la meva habitació i he començat a córrer, tot just quan els llums del rebedor de casa dels pares s'han encès. El cor encara segueix desbocat, respiro amb dificultat i temo que algú em descobreixi i m'escridassi per haver entrat en una propietat privada i haver fet malbé allò que no és meu. Sóc rebel, rebeca, adolescent. Les hormones se sobreïxen del meu cos, en continu canvi. Un programa de desaparicions a la cadena estatal, que acapara audiència a dojo, o les lectures tampoc no m'ajuden a tranquil·litzar aquesta rebel·lia sense causa.

Si ara em preguntessin per quina raó m'he escapat de casa, no sabria què respondre. També desconec per què no m'he aturat en sentir el meu nom, quan la mare ha aparegut al porxo. L'he visualitzada, amb plantofes i bata, amb els ulls somnolents, neguitosa perquè ha escoltat una persiana que s'apujava en plena matinada i ha comprovat que el llit de la seva filla és buit. Tot i així, intento dormir. Les imatges, però, s'agrupen en el meu cap i em remouen. Serà llarga aquesta nit, igual que per als meus pares, que telefonaran als Mossos, alarmats i pensant el pitjor. És llépola una noia atractiva i de tendra edat per a les màfies... La roba, impregnada d'olors d'infant, em transporta a temps amb ulls i atencions només per a mi. Un reguitzell de records em deixa, sense adonar-me'n, el rostre banyat de llàgrimes. No sóc lluny de casa però sento vergonya d'haver comès aquest acte de nena malcriada. Em queixo per vici, amb el punt de vista de l'egoisme i de l'adolescència. Sóc covarda i no tardaré en tornar a casa.

Comentaris

  • Les primeres escapades...[Ofensiu]
    F. Arnau | 17-01-2015

    Senyor esdruixolíssim:
    Encantat de llegir el teu relat i me n'alegre moltíssim de que continues amb la teua tasca de bon escriptor i poeta (encara que no et reconeguen).
    Ja feia massa temps que no entrava a RC, però m'he proposat tornar, i almenys participar al concurs de ARC a la Ràdio. He mamprès amb aquesta convocatòria dels adolescents, una edat odiosa pels grans, però que deixa empremtes en tothom.
    El teu relat, descriu un dels mites dels adolescents: la primera escapada, la primera rebel·lió seriosa contra els pares.
    Ben triat i molt ben contat!
    L'enhorabona, Lluís.
    Una abraçada!
    FRANCESC

  • Dissecció[Ofensiu]
    SenyorTu | 17-01-2015

    El relat té un esquema contemporani: l’inicies amb una escena i és després que vas desgranant els antecedents que la justifiquen fent avançar l’acció i la reflexió de forma simultània. El segon paràgraf alenteix el ritme al mateix temps que s’asserenen els pensament de la protagonista i aboca en un final que, tot i ser previsible, queda molt ben tancat.
    El text està ben escrit, com tots el que fas, Lluís, però hi veig un problema: la narració en primera persona li confereix un caire intimista molt efectiu, és cert, però és massa llarga perquè resulti versemblant. Per tal de fer-lo comprensible ha calgut que l’estructuressis bé, però un monòleg interior no acostuma a estar-ho, ben estructurat, per això en alguns paràgrafs sona estrany. I fixa’t que hi ha moments, apreciacions, que sembla que corresponguin més a un narrador extern. La solució, al meu parer, seria la narració en tercera persona, molt focalitzada en la protagonista, això sí.

  • Un relat molt sentimentalista, dedicat més aviat en centrar-te en les emocions que sobten a la protagonista que la història en si, ja molt escoltada, quasi tòpica. Però tot i la tria temàtica, en surt un relat prou reeixit i satisfactori!
    Felicitats deòmises,
    Edar

  • Prosa viva[Ofensiu]
    David d'Argent | 16-01-2015

    Molt bon relat, company! Reflecteix molt bé el moment i transmet a la perfecció l'absurditat que hi ha darrere de molts actes adolescents, sovint irreflexius. No obstant això, hi trobo una pega: en algunes ocasions el pensament de la noia perd coherència, en col·locar-se al seu cap reflexions que no li corresponen, ni per la pròpia situació d'angoixa que viu ni tampoc per edat o maduresa, segurament.

    Em refereixo a les "hormones", per exemple...

    Enhorabona i salutacions.

l´Autor

Foto de perfil de deòmises

deòmises

373 Relats

1011 Comentaris

307064 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Pèrgoles (o Escandinàvia)


Perquè el comiat no esborra els solcs deixats
A la teva pell, digues-me adéu totes les vegades
Que desitgis, que només sóc teu, en cos i ànima,
I en el teu record, perenne com els paisatges ignots.

Perquè passejar no és una almoina abandonada
A la intempèrie de voler i no poder, entre llençols
Perfumats d'una passió que remou les entranyes,
Desitja aquest meu cor mortal un cop més demà.

Perquè retornaré on vaig besar-te tantes vegades,
Sense cercar altres llavis que els teus, necessitat
Meva, ànima bessona, mare, esguard serè, letícia;

Perquè guarir les ferides sempre ajuda a avançar
Cap a la mà disposada a entortolligar l'esperança,
Seré teu, tan intens, profund com l'enyor que em guia.



***

Tot s'acaba, inclús el somni més bell, per manca de resiliència...


***



deomises@gmail.com

EL MEU BLOG:

Es desclou la tenebra...

Lluís
13.05.1978