Abril a Istambul

Un relat de: Naiade

Nisan mes de lalely, tulipes de colors.
Encara que t'ho expliquin mil vegades, no pots ni imaginar-te, l'impacta que et provoca el primer cop que trepitges aquesta ciutat estranya i màgica.
Un món de conte, on cada capítol et porta a descobrir realitats inesperades.
Ciutat de contrastos, aromes i olors barrejats.
Una boirina humida i flonja, ho embolcallava tot.
El vent portava olor a especies, aroma a flors i tabac.
Diferents races i cultures convivint.
Vida als carrers, bullici, quadrilles d'homes, rastrejant, gaudint, comunicant, bevent te a tota hora, aspirant el fum dels narguiles Poca presencia de dones, algunes amb burca, quasi totes amb vel .
Tràfic, tràfec, aglomeracions. Paquets, farcells, carretons.
Carrers recargolats, estrets, irregulars, que recorren tota la ciutat. Pedres desgastades per milions de caminants, voreres deformades pel transitar continu.
Gent tranqui-la, respectuosa, de cor noble, amables però seriosos.
Ulls de mirada profunda i fosca que fiten encuriosits.
Sabors típics, picants, especiats, iogurt àcid, agre. Olor a pa i a braça. Dolços llaminers, dàtils, festucs, mel, panses i figues.
Paradetes ambulants, castanyes calentes, blat de moro torrat, fruites acolorides i gustoses.
Mezquitas de pau i prec, respecte, devoció.
Minarets. Crit d'oració que va sumant sons d'arreu, augmentant el volum, convertint Istambul en un eco melodiós i profund que esgarrifa la pell i penetra dins teu, fen-te restar amb silenci.
Un gran respecte s'apodera de tu que et sents vibrar al ritme d'aquell so, sentint que formes part d'aquell tot.
Edificacions meravelloses, tresors, riqueses, pedres precioses. Reflex d'un altre temps, d'un altre món, d'una altre gent. Pinzellades multicolors qual paleta de pintor carregada d'olis.
Inoblidable record de vida nocturna, en un club soterrani, sota cúpules i voltes de maó. Llum d'espelmes, entre flashos de colors. Ocupant les restes de un edifici de l'antiga Bizanci. Freqüentat per gent local, tancant tractes, bevent alcohol, fumant, gaudint la nit, ambientada amb excel·lents espectacles, dansa del ventre, contorsions, musica festiva, alegre, ballant amb moviments i gestos típics. Veus cantant al uníson.
Em va semblar veure una velleta eixerida que no es perdia detall i escrivia l'esborrall de una novel·la. Seria el fantasma de l'Agatha Christie?. No m'estranyaria gens.






Comentaris

  • Colors, flaires[Ofensiu]
    Marseille | 17-04-2020

    D' una manera molt comprimida, has estat capaç de descriure a grans trets la teva observació sobre una ciutat que et va apassionar, hi traces pinzellades de flaires, de paisatges multicolors, més que escriure sobre una ciutat, sembla que hagis fet un esboç per a un quadre urbà.

  • Sol_ixent | 09-12-2006

    "xicar" --> volia dir "xocar"...

    Perdó!!!!

  • Sol_ixent | 09-12-2006

    Jo vaig estar a Turquia ara farà dos anys, al viatge de final de carrera, i el cert és que em va xicar molt la cultura islàmica. Potser perquè no havia sortit massa d'aquí, o potser perquè m'ho imaginava diferent... El cert és que, malgrat els anys, en guardo un bon record...

    Una abraçada,

    Sol_ixent

  • Abril i sempre[Ofensiu]
    Unaquimera | 11-11-2006 | Valoració: 10

    Em sembla que ets una bona observadora... m'has fet tornar a passejar pel Gran Basar i pel mercat de les espècies, tornar a astorar-me entre Santa Sofia i la Mesquita Blava, a baixar a la Cisterna a contemplar la Medusa, a beure té xuclant un narguil, a rebre ensabonades relliscant damunt el marbre,... però sobre tot m'has evocat els sons, els aromes, els colors, els records... i ho has fet amb senzillesa, tranquil·lament, sense grans efectes especials però amb una gràcia evident...

    Ben fet, Naiade!

    Continues sorprenent-me molt agradablement... Fins aviat, doncs!

    Una abraçada gran com una cúpula,
    Unaquimera

l´Autor

Foto de perfil de Naiade

Naiade

246 Relats

1711 Comentaris

275201 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Fa temps que escric, necessito plasmar el que porto dins. També m'agrada pintar, pel mateix motiu.
Però escriure per un mateix no té cap gràcia, necessito estar en contacte amb gent que també li agradi i poder compartir i intercanviar opinions, consells.
Varen parlar-me de relatsencatala i aquí estic, satisfeta de formar-ne part.

R en Cadena



(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")


Lèvingir en va encadenar i jo he passat la cadena a orchid i entortilligat. També a gaia1, Follet, Blaumar i Atlàntida

Per qualsevol cosa aquest és el meu e-mail:

mlloretp@gmail.com