A cambra mancada

Un relat de: Tiamat

A Ironside, a Colombo i a la Sra.Fletcher.

Amb un posat de reflexió, es va aturar davant la bella finestra que donava al jardí, l'única de l'habitació. La mà, recoberta d'un pél suau i vellutat, aguantava la barbeta, que hom considerava graciosa pel clotet que la partia en dos turons, un lleugerament més gran que l'altre. La mirada, llagrimosa i pensativa, s'entreveia entre les pestanyes espesses, i el nas intentava arrufar-se, però degut a la seva escassetat de tamany, només ho podia pretendre, ja que no permetia massa deformació. Els cabells, d'un to d'espigues de blat, queien juganers per sobre el front de l'inspector Larjeau, que intentava apartar-los amb moviments secs del cap.

Vestia elegantment, amb un toc de moderintat. Sota l'americana grisa i pesada, s'amagava una samarreta de màniga curta de color negre, suficientment ajustada com perquè es notés les hores que l'home es passava al gimnàs; i els pantalons, que conjuntaven amb l'americana, queien rectes i paral·lels a les cames, mentre que la ratlla feta cada matí amb la planxa, es podia considerar perpendicular al terra.

L'inspector Larjeau es va passejar descalç per l'habitació, pensant en el crim i en la disposició dels objectes de la sala. Estava clar que l'assassí era la veïna malcarada del mort, però no sabia explicar com havia aconseguit entrar a l'habitació. La porta que donava al passadís se l'havien trobat tancada amb pany i clau per dins, i la finestra que donava a fora, i estava situada a la paret de davant la porta del passadís, no era prou grossa com perquè hi passés algú. A la paret de la dreta, hi havia una llar de foc de les d'abans, ricament decorada, amb fotografies de la víctima i quadres de punt de creu. El foc estava apagat de molt abans que l'assassinat morís, però la cendra era escampada pel terra de feia poc. Un descuit de la minyona, va pensar. Entre la cendra hi havia barrejades petites gotes de sang de la victima. Davant de la llar de foc, hi havia una butaca de pell que feia olor a crema solar, i dessota, l'inspector hi havia trobat un xiclet de maduixa, una mica mastegat. Davant per davant de la llar, hi havia una paret plena d'estanteries recobertes de llibres antics, amb fulls que queien de vells quan els hi passaves la mà, i mapes de móns que amb els anys han anat canviant. La resta d'espais buits de l'habitació, eren coberts de quadres de reis, princeses, nobles,… L'habitació en conjunt era molt petita, d'uns 2 metres i mig de llargada, i d'1 i mig d'amplitud, formant un rectangle amb molt poques possibilitats de moviment. El terra, era recobert per una alfombra vermellosa, on s'havia trobat el cos sense vida del propietàri de la casa.

Larjeau anava apuntant meticulosament, a la seva llibreta, cada detall que podia ser interessant per una posterior reflexió. La suavitat de l'alfombra dessota els peus de l'inspector, l'ajudaven a concentrar-se i trobar un petit indici de coherència entre tot plegat. L'olor de crema solar… el xiclet… la porta del passadís tancada…la finestra massa estreta perquè hi entrés algú… Aquí es va aturar un moment. Va deixar-se caure sobre la butaca, i creuant les cames, va agafar-se la barbeta amb la mà. Una persona potser no, no pot entrar, pensava, però… i si s'hagués fet tot amb un sistema de fils? La minyona li havia dit que a ell li agradava tancar-se en aquella habitació a reflexionar. Un fil de pescar que entra per la finestra, passa per sota la butaca aguantant-se amb el xiclet, i va a parar al gallet de la pistola que l'ha mort, i quan la veïna, amagada als arbusts de sota la finestra, estira el fil, pam! la pistola, que és sobre la llar de foc, dissimulada pels quadres, es dispara, i, degut a l'estrebada el fil es deixa anar del gallet, s'escapa del xiclet, i el recupera, deixant l'incògnita de l'assassinat en habitació tancada.

Però no… no podia ser així. I la pistola? No s'havia trobat enlloc. I la crema solar? Tot era encara massa fosc. Va decidir que potser una segona entrevista amb la minyona l'ajudaria a aclarir coses.

Va fer-la entrar, per interrogar-la des de la butaca estant. Després d'un seguit de preguntes, es van aclarir alguns misteris dins el cap de l'inspector Larjeau. El de la olor de crema solar, per exemple. El mort era un home força estrany, va explicar-li, i tenia la creença que l'escalfor del foc li podia cremar la pell, i per això s'aplicava força capes de crema cada vegada que hi seia a davant. Aquest, va afegir, era un fet conegut per la majoria de gent de les rodalies. Així com el que tenia la mania, empipadora sobretot per la minyona, d'enganxar els xiclets a sota la butaca. Això li va destrossar la primera hipòtesis, però li va obrir noves prespectives. I si la veïna hagués posat crema solar enverinada a dins el pot? Però no, impossible, el mort tenia un forat de bala ben rodó al front.

No entenia res.

Va dir a la minyona que ja se'n podia anar, que necessitava reflexionar més. Va fer un altre cop d'ull a l'habitació, i llavors, ho va entendre tot.

S'aixeca enfurismat i comença a picar i a donar cops al vidre per la part de dins. Mira amb ulls embogits la persona que hi ha a l'altra banda, que ha quedat totalment desconcertada. Cabrona! crida, per què no m'ho has dit, per què??

L'aludida, només sap preguntar: el què no t'he dit?

L'inspector Larjeau continua treient foc pels queixals. La porta, exclama, la puta porta!!

De nou, l'altra no entén res. Quina porta? pregunta.

Larjeau agafa aire i diu: la del costat de la finestra, la porta que dóna al jardí, la que està oberta de bat a bat, te l'has deixat quan descrivies l'habitació!!! Amb escriptores com tu no es pot treballar.

Abaixo el cap, i només se m'acut afegir: ho sento.

Comentaris

  • Com sempre, molt bo[Ofensiu]
    foster | 07-01-2006

    sobretot la idea, el concepte, l'estudi pre-relat... o el no estudi previ si és que se't forma així, com un raig verd a l'horitzó...

    bé, el principi una mica fluix i mal travat, però a mida que segueixes no importen els petits entrebancs lingüistícs i algun recurs fàcil... es veu a venir una solució inospitada i enginyosa...però jo, malauradament no m'he ganyat cap sopar....ohhhhhh....

    prou elogis (ets molt bona, novament, sempre?hehe)

    foster

  • I el tercer[Ofensiu]
    pivotatomic | 30-05-2005

    Amb aquest, t'has quedat amb mi, noia!

    Vull dir que l'he començat a llegir i he pensat: "de veritat això és de la Tiamat?" (i he matat dos ocells amb una pedra, perque he fet una reflexió i un rodolí a la vegada, mira tu...).
    Però he seguit llegint amb una barreja de curiositat i admiració per com de bé te'n sorties en un estil tan llunyà a tot el que t'havia llegit...

    ... fins que al final, amagada sota el xiclet enganxat sota la butaca, ha sortit la veritable Tiamat per reclamar el seu conte i portar-lo al seu terreny. Allà on sí s'hi troba com peix a l'aigua.

    Doncs... com diria el tal Larjeau... Chapeau! (segon rodolí, quin dia més poètic que tinc!!).

  • OHHHH GRÀCIES, TIAMAT![Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 03-10-2004 | Valoració: 10

    M'ha fet tanta il·lusió que me l'he imprès i tot. I t'ho dic de debò; feia temps que ningú em feia un regal, i mai m'havien fet un regal tant i tant original. Tant de bo que els reis mags fossin tan republicanament originals com tu, reina!
    Aquest relat no l'havia llegit, però sí que n'havia llegit algun altre que tenies a la secció de policíaca i que et vaig comentar.
    Efectivament, el final no te l'esperes.
    Ara bé, tu no facis cas del Larjeau, eh? És un torracollons com tots els protagonistes de novel·les policíaques, que es creuen els reis del mambo perquè no s'equivoquen mai. I jo sempre dic que no fan bé de negligir la base que els sustenta. Però bé, el dia que em vulguin fer cas ja ho faran. I dic que no li facis cas perquè a veure, és el teu primer relat, em dius, de misteri. Però què s'ha pensat, l'home? A veure, que sigui una mica més condescendent, no? O és que ell no s'equivocava mai, al començament de la seva carrera? Au va, home, qui vols que s'ho empassi! Ningú neix perfecte, ni tan sols els protagonistes de novel·les de suspens. Que són imperfectes en ells mateixos, ben mirat. Perquè la perfecció amb la qual són dissenyats els converteix en irreals absolutament.
    O sigui que tu, ni cas, em sents? Ni cas! Anima't a escriure algun altre relat de misteri i si el Larjeau et toca gaire els ovaris, li dius que el despatxaràs, que tu ets la seva superiora i que pots rescindir el contracte de protagonisme quan et doni el gust i la gana. A veure si així el poses a to, diantre!
    Òndia, quina parrafadeta, nena!
    Bé, ja acabo. Només dir-te que aquesta tarda (m'estic morint de gana i aviat em diran: "hora de dinar!") buscaré algun relat (o poema, no ho sé) per regalar-te. Espero que et faci tanta il·lusió com m'ha fet a mi.
    MOLTÍSSIMES GRÀCIES de nou i que continuïs essent l'originalitat personificada que ja ets, o el que és el mateix, la guinda d'aquest deliciós pastís que és www.relatsencatala.com
    UNA ABRAÇADA BEN GRAN i fins aviat,

    Vicenç

  • T'està bé![Ofensiu]
    pèrdix | 11-07-2004 | Valoració: 8

    He llegit el teu relat "Mentida" i no diré que ets mala pesona, pero una mica dolenta si ets.
    Per tant me n'alegro de què l'inspector Larjeau et faci treure els colors i prengui venjança per tots nosaltres.

    Bona pensada, Tiamat

  • Hola!![Ofensiu]
    Queca | 11-07-2004 | Valoració: 8

    EI!! M'ha agradat molt el teu relat! M'encanten les novel·les de misteri i assassinats. El meu detectiu preferit: Hércules Poirot, però la Jessica Flecher també m'encanta!!
    Moltes felicitats i a continuar escribint!!
    Una abraçada ben forta

Valoració mitja: 8.67

l´Autor

Foto de perfil de Tiamat

Tiamat

321 Relats

1499 Comentaris

680976 Lectures

Valoració de l'autor: 8.87

Biografia:
també al bloc d'europa de l'est
transiberia.blogspot.com,
a la revista
Revista Est'
i al mail
tiamat_relats@yahoo.es

Laura Bohigas, del 85. He estudiat filologia eslava i, en el meu temps lliure, viatjo als Balcans. Visc a Barcelona, però no en sóc. I més coses, però en l'essencial, poc més

Entre els 19 i els 22 anys vaig escriure 321 coses i les vaig anar penjant aquí. Ara m'he calmat i escric de tant en tant, però no ho penjo aquí. Llegeixo molt.