8 de març

Un relat de: an_na

Una dona pot ser petita, gran, vella; rossa, morena, pèl-roja; amb ulls blaus, verds o marrons; alta o baixa, prima o grassoneta; totes són molt diferents però totes són iguals. Una dona és valenta, lluitadora, treballadora, té cura dels seus, estima aquells que l'envolten, pensa sempre amb el bé dels altres, una dona és tot un símbol de la història, tot un valor en persona.
Saps, durant al llarg de la història han existit diverses dones que han marcat els nostres dies ja sigui per la seva lluita per aconseguir una societat més igualitària o per defensar els seus drets. Han hagut moltes dones que han mort per aconseguir allò que més volien, la llibertat i gràcies a aquestes, les dones d'avui podem sortir al carrer i celebrar un dia com aquest, el Dia Internacional de la Dona Treballadora.
No fa pas tants anys, les dones sols eren simplement una ombra més dels seus marits dins la societat, els havien de demanar permís per a tot. Per sort, gràcies a aquelles dones valentes, avui això ja no passa, la dona té la suficient capacitat i dret per decidir per ella mateixa i escollir les seves pròpies decisions. És això el què es rememora avui, això i tot el treball que fan les dones, des de treballar a les fàbriques per primera vegada quan hi havia guerra perquè els homes no hi eren, fins a cuidar els seus fills. Una dona, ja pot ser metgessa, professora, advocada, infermera, escombriaire, mestressa de casa, agricultura, perruquera, que totes tenen un paper en la societat i sense aquestes el món no aniria millor, ni molt menys.
Una dona no és sols una mare, una filla, una germana, una cosina, és molt més que això, és una persona que durant molts anys no va tenir el valor que es mereixia i que a hores d'ara, en moltes països del món encara s'estan matant pel simple fet de ser del sexe contrari al masculí. A molts llocs del món són descriminades per ser dones, no gaudeixen de drets ni llibertat i en molts casos són assassinades per tal de no convertir-se en un càrrec per la família.
Hem de donar les gràcies a moltes persones, a moltes dones, que fa uns anys van lluitar contra uns societat sexista i masclista, on no tenien dret a donar la seva opinió, a sortir soles de casa, a prendre les seves pròpies decisions, a votar, a un llarg etcètera i que a hores d'ara ens han deixat d'herència tot allò que pel període que van viure, van quedar-se amb les ganes de realitzar. Ens han deixat amb la llibertat d'anar sola pel carrer, de comprar-nos la roba que nosaltres volem, de decidir què i amb qui fem cada cosa, de caminar amb el cap alçat i no avergonyir-nos de ser dones. Ens han deixat tota la força per continuar una lluita que elles van començar un dia i ara és el nostra torn de continuar.
Avui podem celebrar que a classe d'història, a més d'explicar-nos personatges importants del nostre passat, també ens ensenyen persones com Clara Campoamor; podem celebrar que a classe de literatura catalana ens expliquin Mercè Rodoreda, a literatura castellana Isabel Allende, i a filosofia María Laffitte.
I no només totes aquestes dones sinó que també podem destacar personatges com Cleopatra, Joana la boja, Marylin Monroe o Pilar Miró, totes de temps molt diferents però que mostren la seva importància des de molts segles enllà.
Totes aquestes sense descuidar-nos les de l'actualitat, les del dia a dia, aquelles que tot i no tenir un paper destacat, són les que treballen el dia a dia i fan que un dia més, surti el sol per molts de nosaltres.
Per això avui, m'agradaria agrair a totes aquelles dones que han fet possible que les dones de una generacions passades fins les de l'actualitat i tots les noves que estan per arribar, podran viure una gran llibertat. M'agradaria agrair a totes aquelles mares que dia a dia treballen perquè les seves filles aconsegueixin tenir un paper en la societat, aquelles filles que valoren i aprecien a les seves mares i a totes aquelles que ens deixen el seu coratge per continuar construint un futur millor on les dones tinguin un lloc al costat de l'home i no al seu darrera. A més, tot dient això m'agradaria anima a seguir lluitant i no deixar que ningú ens trepitgi sinó que continuem creixent com a persones i sobretot com a dones.


Comentaris

  • a la salut de les dones[Ofensiu]
    magalo | 30-03-2012

    Brindo per les dones, i per tu, i per mi. Per totes! Enhorabona per dedicar-li un relat preciós a la dona.
    ..i gràcies pel teu comentari als meus darrers versets a una dona molt important per mi. La meva mare.
    ens anem llegint
    petonassos
    Marta