20é aniversari de la caiguda del mur de Berlín i altres murs

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Dia 9 de novembre passat es va complir el 20é aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Conseqüència de la divisió d'Alemanya a les acaballes de la brutal i bestial IIª Guerra Mundial. A Berlín, i concretament com a marc la Porta de Branderburg, tota una sèrie d'actes es varen anar realitzant per fer memòria de la separació d'un país per uns interessos d'altres, un fet repetit històricament.
Avui en dia tenim altres murs, inclusiu a la franja de Gaza un de ciment armat que torna a separar a dos pobles, tot resultat d'aquella guerra, del Pla Balfour que va xapar palestina a esquadra i cartabó. Amb un protectorat britànic que quan s'esgotà, deixà al seu darrera una guerra civil que ja venia covada de feia anys, fins a arribar a la proclamació de l'estat d'Israel, un poble tornava recuperar un estat i quedava un altre poble sense estat: el Palestí. Ara no faré una cronologia de tot el que ha arribat a succeir a Palestina. Simplement dir que en ple segle XXI es recorda el 20é aniversari de la caiguda d'un mur, i se n'aixequen d'altre. Hi ha molts altres murs físics, que separen països, que es troben a llurs fronteres (Mèxic-Estats Units; Ceuta-Espanya; Cuba-EUA) i en podríem trobar molt més.
Així i tot, no era tant dels murs de pedra, de formigó, de ciment armat; vull dir físics, dels que tan sols en volia escriure. Existeixen altres murs més subtils que separen les persones d'una manera més eficient que els altres: La ignorància, la misèria, l'agressivitat de qualsevol manera emprada cap a qualsevol ésser humà (sigui dona, home, nin, vell, vella, i inclusiu animal). En qualsevol manera que s'exerceixi la violència forma murs involutius que endarrereixen el que de debò hauria d'esser l'ésser humà i el camí que hauria de fer.
Les paraules falses, les promeses incomplertes, totes les castes de corrupció són murs per la confiança i la credibilitat i ara està sortint a la llum i palestra, tota la corrupció criada durant els darrers anys.
Hi ha persones que es passen la vida construint-ne de murs i per l'altra banda d'altres es passen - aquí humilment m'inclouré- intentant enderrocar-los. Malgrat no sempre ens sortim en la nostra, però posam el nostre petit gra d'arena perquè no es facin més grans.
Murs són totes les maneres de tergiversació, totes les activitats "políticament correctes" de les mitges veritats, per a mi són mentides senceres. Murs els creen els gestors de la cosa pública que enlloc de gestionar pel bé comú, aprofiten la confiança que se'ls hi ha entregat per engrandir els seus patrimonis, comptes corrents o els comptes corrents dels partits on es troben, tot amb l'ànim de mantenir la poltrona durant molts anys.
La intolerància, el feixisme, la xenofòbia, el racisme, l'homofobia tot són diferents maneres de definir murs que ens estan separant, que ens allunyen de la nostra vertadera essència.
Com murs existents encara a la dignitat dels repressaliats pel franquisme i a totes les persones veritablement demòcrates, em refereix als monuments recordatoris que aixecaren els nacional-feixistes espanyols amb tota la intenció, perquè quedàs constància que ells havien estat els vencedors (Vencereu, però no convencereu digué Unamuno), i condemnar als que havien defensat el regim elegit a les urnes (llegiu II República) a la repressió, al silenci, a la humiliació i a esclafar la seva dignitat. Aquests murs, encara existeixen als pobles i a les ciutats de l'estat espanyol, i alguns encara els hi va bé que es perpetuïn.
M'ha vingut al cap una poesia que per a mi és capaç d'enderrocar murs. Sent que la paraula té aquesta força i per això la transcric a continuació.
És una estrofa de "La poesia es una arma cargada de futuro" de Gabriel Celaya i musicada per Paco Ibañez. He escrit aquests versos, perquè la poesia té la força d'enderrocar murs.

"Porque vivimos a golpes, porque apenas si nos dejan
decir que somos quien somos,
nuestros cantares no pueden ser sin pecado un adorno.
Estamos tocando el fondo.
Maldigo la poesía concebida como un lujo
cultural por los neutrales
que, lavándose las manos, se desentienden y evaden.
Maldigo la poesía de quien no toma partido hasta mancharse."
Recordau que a l'anterior article em vaig referir a les persones que jo anomen "conreador d'il·lusions i de somnis"; també els podria anomenar "enderrocadors de murs". Dels murs que els que tergiversen les realitats, que menteixen i manipulen el missatge que alguns mestres ens han deixat , pels seus propis interessos. Dels que Jesús els va prometre una pedra penjada al coll i esser tirats a la mar (es referia als que escandalitzessin). Hi ha moltes maneres d'escandalitzar: Tenir dues residències: Una d'estiu i una d'hivern com els sumo pontífex i que tres quartes parts de la humanitat pateixi fam, n'és un bon exemple.
També existeixen murs individuals, qualsevol acció de prepotència, manca de diàleg, no esser capaç d'escoltar a l'altre i posar-s'hi dins la pell, totes les mostres d'autoritarisme, de despotisme, ja sigui entre veïnats, entre famílies, al lloc de treball. Tots hauríem d'esser molt curosos i vigilants de no crear-ne més al nostre voltant.
Amb aquesta reflexió, que com és clar també me l'aplic a mi, tanc la paredeta.

Comentaris

  • Sembla mentida [Ofensiu]
    Xantalam | 24-11-2009

    el que costa fer caure els murs que un dia s'aixecaren amb tanta facilitat; de la nit al dia apareixen, formaven part de la vida dels "aïllats" a banda i banda i després de molts anys, ineludiblement cauen. I acaben caient pel seu propi pes, perquè són artificis, perquè el que és natural i desitjable és la unió: hi ha moltes més coses que ens uneixen que diferències ens separen.
    En fi, Josep, que m'han agradat molt les teves reflexions, enriquides amb dades històriques i cites poètiques; una poesia compromesa que critica a qui s'autoanomena "neutral". Per mi no hi poden haver posicions neutrals en algunes qüestions, és una manera de ser còmplice o coautor de les mateixes.

    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539786 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!