Detall intervenció

REPTE DXCV (595): Asfíxia: el comentari i la propina

Intervenció de: deòmises | 26-05-2015

Un relat que, per molt que fos l'únic, m'hauria facilitat l'elecció en aquest cas. I no ho dic com a floreta gratuïta i de ben fer. Un canvi de registre, es podria dir, de la Mena Guiga que toca la fibra amb la pèrdua d'una mascota (en aquest cas), que podria estendre's a la d'un familiar (humà) proper o un conegut/amic/personatge admirat. L'asfíxia és, en aquest relat, present en aquesta pèrdua, l'absència i l'acceptació de la mateixa. Poc a dir en contra, i tampoc no es tracta de llagoteria. En la primera lectura ja em va semblar sublim, i com que havia de redactar un, com a mínim, petit comentari, per molt que el veredicte fos clar, la segona lectura m'ha fet estar més convençut que hauria d'haver hagut una altra participació per subratllar la menaguiguiana.

Ara cal anar més enllà i fer-ho millor que en aquesta proposta asfixiant. Mentrestant, enhorabona a la Mena Guiga i deixo (encara que sigui per a ella sola) la meva aportació, que no serveix per a massa:


Herència (o Rapsòdia amb còmoda i pólvores)



Respira fondo. L'olor de resclosit i de naftalina, junt amb el rastre de la pols omnipresent per qualsevol racó de la casa, li omple els pulmons i li provoca una tos seca, nerviosa, subjugada. Ara, després del divorci, se sent observada per tot el que ha heretat de la convivència amb el seu marit; les parets i els mobles, inclús el gat que la ronda dia i nit amb ulls blaus, penetrants, maliciosos. No troba la forma de desempallegar-se'n. Tampoc com descansar sense saber-se víctima d'un ofec constant que l'asfixia. Enmig de la llum del dia, la tenebra d'un record li enfosqueix una ganyota, que és el que resulta del seu somriure desdibuixat mica en mica. Ja s'ha avesat a silenciar la veu, que, com sempre, no té interlocutor per a conversar-hi i, mentre observa l'estranya que apareix al seu davant, obre el calaix de la còmoda, on hi guarda el maquillatge, la roba interior, els mocadors de paper. A pesar de trobar-se envoltada i vivint en una apnea constant per superar tantes anècdotes pèssimes, amargues, quotidianes, encara l'alleuja el fil d'oxigen que respira en saber que no li caldrà emprar mai més aquestes pólvores per dissimular les conseqüències de l'enèsima discussió matrimonial.


d.


Respostes

  • Moltíssime gràcies
    Mena Guiga | 26/05/2015 a les 16:04
    De seguida vaig relacionar 'asfíxia' amb el dolor punyent que causa una pèrdua, perquè deixes de tenir l'aire que qui marxa t'aportava o també perquè no vols que deixi de tenir-lo, sabent que la mort hi és (física i d'altres com morts de trams de vida, de relacions, de feines, de...).

    Asfíxia em recorda el que vaig experimentar quan el meu avi va dir 'no podaré els cardenals mai més'. Tinc un relat amb aquest títol. Ho feia cada any. Un any, però, no pots fer-ho. En el seu cas per edat. Davallava. Inevitable. Més tard, mentre jo feia els llits dels meus fills (quan era una mare més perfecta que ara en aquest sentit) em va venir la frase i vaig sentir aquella punxada, una mena d'asfíxia per l'eminent pèrdua. Dura poc poc és pregona i es queda clavada per sempre. Les morts dels qui estimem són bretxes que no es tapen perquè no volem amagar tota la llum que ens aportaven. Per a mi la mort d'una mascota té el mateix valor. Gràcies pel comentari.

    I gràcies per l'aportació post-veredicte.

    I ara...cap al més enllà.

    Mena

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.