Detall intervenció

REPTE CLÀSSIC 607: Aixoplucs de l'ànima - COMENTARIS I VEREDICTE

Intervenció de: brins | 27-08-2015

Hi ha dies...
Mena Guiga

Hi ha dies que deixes que esdevinguin hivern gèlid i empresonador. Així ho has decidit, encara que pots no decidir-ho, però unes arrels massa fortes i tibants manen, i si manen manen.
Voldries no tenir cap obligació per abandonar-te al màxim a aquest estat que aculls, que sí, que hi ha dies que es retroalimenta, que s'ha tornat cíclic sense paràmetres, necessari com una decadència lànguida que permiti renéixer, a vegades, des del pou pregon, una nova au fènix que et permeti seguir, que la vida és continuar, prou que ho saps, amb acceptació i consciència.
Per això abaixes la persiana, per més que algun interstici -guionets de llum- faci la punyeta al teu projecte: estirar-te al llit, com si fossis al voral d'un rierol i gairebé escoltar el cant guaridor d'aquell element líquid i visualitzar-ne l'entorn, màgic i natural, per a tu pau eterna. T'hi ajudes amb un aparell de música i un cd sentit mil cops sentit: aquell que regala els sons que et calen, que t'acaronen, que et fan plorar...també somriure. Després t'adorms i quan obris els ulls i t'aixequis ho faràs amb energia renovada, aquesta mena de dies que piquen fort, massa fort, aquells en què l'ànima ha de menester una abraçada de llana.



Comentari:

Aquest relat et sedueix per la veritat que desprèn, Mena, malgrat sigui una creació fictícia. A mesura que els mots et deleiten semblen talment fiblons que penetren i s’enfonsen en el cos, però alhora són aparentment i paradoxalment confortables. Si més no, no et deixen indiferent, t’obren la curiositat vers els sentiments que descrius minuciosament i, fins i tot, pels absents, creant tristesa i complicitat alhora. L’espai i el temps no són importants ni decisius; aconsegueixes fer sentir al lector que les persones som veritablement fràgils.
El personatge del relat és del tot humà, amb dies bons i d’altres no tant, com el que ens descrius. Serà a través del “gran projecte”, a través del son oníric, que reprendrà l’energia necessària per a continuar resignant-se a viure, entre la calidesa dels llençols i el record d’una melodia.
No, no és un relat que et deixi indiferent, té una capacitat extraordinària de suggerir.




Misericòria (o Càrregues)
deòmises

Sempre repeteixo la mateixa mirada de misericòrdia i d'agraïment quan, a la palma, m'hi cau una moneda. Així, la persona que m'ha ofert, tímidament i fugaç, l'almoina se sent satisfeta per la bona obra i, en l'aixopluc d'aquesta bona obra, s'espolsa la culpabilitat de trobar tan a prop la indigència. Mentrestant, la veu de les campanes indica l'hora exacta. Cal començar a plegar veles abans que es faci més tard. Per avui ja n'hi ha prou, penso, tot sentint el pes de la xavalla arreplegada al fons de la bossa de mà. Ja tindré ocasió de desempallegar-me'n al llarg del trajecte cap a casa. Avanço feixugament fins al riu —les llambordes no faciliten l'avanç del carretó— i, mig amagada pel canyar, m'ajupo al voral i em desprenc de la brutícia que em cobreix i desfigura el rostre, les mans, el coll. L'aigua gelada em provoca un calfred perllongat, tot i que m'afanyo a canviar-me de roba. Dissimulo l'embalum rere un reguitzell d'arbusts i desaparec d'allà amb passes àgils i decidides.

Alliberada de tota càrrega quan travesso el llindar i m'acull l'escalfor de la llar, encara no ha arribat el meu marit. Prendré un bany reconfortant mentre l'espero. Aquesta nit, com cada dijous d'hivern, toca òpera a la llotja particular del Liceu. Demà serà un altre dia per interpretar el paper més reeixit, el més convincent. Enmig del carrer, en un recés per a les ànimes, la pròpia i les alienes. Si no, seria tan avorrida la vida de renda...

Comentari:

Aquesta història m’ha sorprès per la singularitat del personatge i la riquesa de les imatges al seu voltant.
La tragèdia s’esdevé per la discordança entre la figura aparent d’aquest personatge i la real, malgrat que no sabem del cert quan és cadascuna. Exterioritzes l’inconscient de la protagonista a partir de l’observació dels seus comportaments, a partir de la contraposició entre l’aparença externa i l’existència enigmàtica d’un món interior. En la seva vida, aparentment plàcida, s’hi amaga una forta frustració personal, potser s’insinua una vida insensible i monòtona, en definitiva, “viscuda de renda”.
I és a partir del segon paràgraf que l’aprofundiment psicològic guanya intensitat, quan la nostra víctima per la seva condició de marginada passa a ser una enganyosa farsa, no esborrant de les nostres ments el dramatisme dels fets: la impossibilitat de viure una vida plena, sentint-se útil, sense la càrrega d’haver “d’interpretar el seu propi jo”.
Has aconseguit, deòmises, un relat molt efectista que a través d’un primer pla ens materialitza, d’una forma impactant, el grotesc d’algunes vides.



Fora de concurs:


Un sabor reconfortant
Mena Guiga


La tardor la transtornava. Saber que tornaria el fred i la humitat, que s'adossaven al moll dels ossos. I el paisatge de bells tons ocres, torrats, vermellosos i daurats que prenia un tacte de seda que li fregava l'ànima i li encetava records massa vívids.
Quan s'hi afegís l'hivern, mala cosa. El clima tustaire que obligava a dur molta roba, que sempre l'havia mortificat, una nosa engabanyosa.
Es veuria obligada a recloure's en la cabana de criatures que qui sap on paraven, que comptava amb una llar de foc passa com puguis, però que aconseguia fer funcionar.
Ningú sabia que hi vivia, en aquell indret oblidat, rera un cortinam de branques d'arbres que feia dècades que no es cuidaven i ells contents amb la llibertat salvatge pròpia, fora mutilacions que qui té dret a fer-los.

Mirava de tenir teca al rebost, per a ella i per a les tres gates (curiosament mare, filla i néta) i passar aquell tram de l'any més tancada al món, més oberta al seu, el que la conformava i que no canviaria pas.

Abans les primeres pluges torrencials no malmetessin el pont atrotinat, la vella masovera oblidada per tothom feia cap al poble seguint el voral del riu i carregava productes bàsics de subsistència.
Es permetia, però, unes herbes miraculoses (així les anomenava), vitals. Perquè mentre anava fent xarrups a la tassa plena d'osques, aquella combinació de regalèssia, gingebre, cardamom, xicòria, clau, taronja, canyella, pebre negre i vainilla la traslladava al benestar més absolut, aquell tast i aquella escalfor acollien el seu esperit i li corroboraven que era feliç.


Comentari:

En aquest relat ens tornes a reconfortar amb els sentiments d’una vella masovera, que malgrat semblar-nos a priori un personatge melancòlic i desvalgut, ens consolarà saber al final que és feliç dins el seu petit món, sense lligams, amb una llibertat salvatge, de la qual poques persones poden gaudir. El temps en aquest cas sí que és precisat, l’any finalitza i es compara amb la nostra protagonista.
En aquest escrit, s’hi barregen intencionadament dues percepcions: la vista, a través del cromatisme canviant del paisatge tardoral, i el gust, gràcies a l’enumeració de les diferents herbes medicinals que demostren la saviesa popular de la masovera i al propi títol que ja és prou revelador. Torna a ser un altre text que ens demostra la metamorfosi de la vida de les persones i la seva solitud.






El darrer nen d’estiu
Mena Guiga

Era el darrer estiu que era un nen, si més no físicament. Se li eixamplava el rostre, el tòrax esdevenia de pre-adolescent, se li allargaven les extremitats. Les dues dents 'pales', tema de dentista, no semblaven tan grosses. Creixia i el nen, el nen visible, moriria.
Jo me'l mirava més sovint, per amortitzar aquell final que em feia mal.

El nen havia anat perdent l'estímul per jocs que s'esborraven en unes edats acabades. Els seus dibuixos, àdhuc, havien variat, tant de temàtica com de colors.

Sobretot volia observar com s'encarava als hiverns, aquells altres hiverns que la vida et porta, aquells que són durs i grans com icebergs i que hostien l'ànima.

Aquell capvespre de crec que era un dimarts i de juliol el nen va menjar una pizza amb uns amics i galetes i sucs. Golafre, li costava pair. La gent gran feia un xic de tabola sota les acàcies i s'emprenyava per la presència d'abelles torrracolloneres busca-teca insistents i borratxes.

El nen...on era?

Estàvem en el parc gran, ple d'atraccions, entre turons d'herba i flors silvestres i parterres més cuidats. Un tobogan feia llengota grossa. Uns gronxadors-roda-de-cotxes eren rosquilles de xocolata gegants. Jo pensava si tots aquells 'ensenyaments' no li marxarien, una important confidència més que ens unia, coses nostres. Llavors de mare imaginativa a la darrera nineta dels seus ulls.


El nen no jugava amb els amics ni a pilota ni amb l'scooter ni a qui toca para...

El vaig veure en el voral del parc, estirat en un sorral circular. Mirava el cel. M'hi vaig apropar per saber si s'havia adormit. No. Em va dir que volia estar sol, d'aquella manera.

Vaig entendre que alguna certesa pregona se li havia despertat, una barreja de melancolia i cert dolor, un obrir-se a la vida acollint tot el que implicava, però, sortosament, tindria recursos.


Comentari:

El pas del temps, impossible d’aturar, només fixant-lo per escrit perquè romangui. El protagonista i la seva infantesa són a punt de desaparèixer, tal com la vida marca el destí de tot ésser vivent, impossible de lluitar-hi.
Aquesta vegada, no trobem un personatge femení immers en la vellesa, sinó que és un noi a punt de traspassar la infantesa i el seu petit tros de cel blau. I és que la concepció de la vida passa per un cert determinisme, un fàtum no sempre tràgic que consisteix a fer-se gran.
La temàtica lliga molt bé amb la presència del capvespre que és essencial per a descriure’ns aquesta metamorfosi. Càndidament, ens dónes detalls quotidians que coneix de ben a prop, com els jocs preferits, els dibuixos, les atraccions dels parc, la manera de seure quan vol estar sol...
Però sobretot és la manera amb què en Blai mira al cel, la que et fa sentir que malgrat aquest “obrir-se a la vida” crea cert desconcert, cal somriure al futur; ha arribat el moment de deixar-lo fer sol.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Moltes gràcies, Mena i deòmises per oferir-nos aquests quatre excel•lents textos. Heu aconseguit que un repte escàs en participacions esdevingui un repte pletòric de bona literatura. M’és molt difícil poder escollir un sol relat, tots dos m’agraden molt, però com que només en puc triar un, escullo……………….”Hi ha dies…” de Mena Guiga. La seva quotidianitat i sensibilitat m’ha fet pessigolles a la pell.

brins


Respostes

  • Gràcies a tots dos!
    Mena Guiga | 28/08/2015 a les 00:07
    A la Pilar pels comentaris i al deo per la companyia en format relat de gran qualitat que mai no falta en aquest repte.
    La veritat és que els teus mots, Pilar, m'alimenten i m'animen a continuar -que no ho deixo- en aquest no parar que és el món de l'escriure i que n'engloba tants que surten de dins o que venen surant des de llocs imprevistos segurament previstos per un fat que fa l'ullet (desvariejo que la lluna d'avui, que miro el rellotge i són les dotze i dos minuts, ha de ser especial, diuen els entesos. Ai, aquest astre que és de menester mirar-lo tant!). Moltíssimes gràcies.

    A veure quin nou tema m'empesco.

    Us hi espero!
    ***i a més relataires, és clar!

  • Abans del veredicte, el premi ja és..
    deòmises | 28/08/2015 a les 10:24
    ...trobar aquests comentaris, brins! Gràcies per copsar tan bé cada text i per molts anys a la Mena Guiga per la prolífica participació assídua i el repte aconseguit. Vejam si les lentes muses són benevolents un cop més...


    d.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.