Detall intervenció

Qui és qui?

Intervenció de: El_Critic | 24-09-2005


Responent a una pregunta que feia en qwark en un comentari anterior al forum, respondré:

Jo col·laboro amb una revista literària, de tirada molt petita i força especialitzada (és a dir, salvant excepcions no es ven als quiscos o a les llibreries petites), una col·laboració gratuïta i mensual des de fa poc més d'un any, quasi any i mig. Vaig posar-me aquest pseudònim aquí perquè la intenció inicial era, per demanda de la mateixa revista però iniciativa meva anteriorment, dedicar-me a llegir sempre que pogués i, quan descobrís algun escriptor/a (ja fos de narrativa o de poesia) que em semblés interessant, fer-ne un comentari. Malhauradament, van passar dues coses:
a) la resposta de la gent de la pàgina el primer cop que vaig penjar noms que per mi destacaven dins la web, fou llençar-se'm a la jugular, com si sentissin un orgull ferit tots aquells que no vaig anomenar i també alguns que sí, dient que no s'havia de fer quelcom així (penjar una llista d'autors destacats/es). Potser les formes no van ser les correctes, per això ho vaig canviar a simples recomanacions.
b) la revista va decidir no posar ressenyes finalment, ja que suposava un conflicte comercial que no cal anomenar.

A partir d'aleshores, esporàdicament, quan llegeixo algú que m'agrada, el recomano amb un senzill comentari al fòrum. Perquè només elogis? Doncs perquè la veritat, trobo un tant per cent molt menor d'escrits que m'agradin que dels que no m'agraden, de manera que prefereixo destacar allò positiu. A més, criticar vol dir opinar de forma analítica sobre quelcom, no dir-ne les pegues.

Fins a dia d'avui, contant els 30 autors/es de la primera vegada que vaig decidir dir quelcom, dec haver recomanat unes 50 persones. Alguns d'ells tenen una crítica en el seu primer relat o poema, d'altres no per manca de temps.

Finalment, és cert que a un crític no li hauria d'importar que se li llencessin a la jugular, però a mi, sincerament, em sap greu que passi.


Respostes

  • RE: Qui és qui?
    qwark | 24/09/2005 a les 20:58

    coi, quina vida més angoixant la dels crítics, no?

    Bé, deixa'm aclarir per no ferir sensibilitats que la majoria de les meves intervencions al forum són en to irònic (cadascú es diverteix com pot). Però sí que tenia una certa curiositat per aquest nick tan... bé, potser imposa una mica de respecte als autors amb l'ego susceptible (per exemple, si et diguessis "el que no en té ni idea" podries fer la mateixa tasca i suposo que la gent no protestaria en veure's exclosa. És un exemple de com de vegades el nom fa la cosa).

    Estic d'acord amb que un crític també diu les coses bones (però enfatitzem una mica aquest "també").

    Gràcies en tot cas per aquesta acurada explicació que resolt molts dels dubtes plantejats.
  • Et puc demanar un favor?
    EmmaThessaM | 24/09/2005 a les 21:00

    Tinc curiositat per saber els noms de tots els autors que has recomenat.

    Podries penjar-ne la llista?

    EmmaThessaM
    • Un Favor - per EmmaThessaM
      El_Critic | 24/09/2005 a les 21:49

      Aquesta llista doncs, és de la gent que he recomanat. He de dir-te que no m'he pogut llegir a tothom i que cada dia estic una mica més desfassat perquè cada cop hi ha més autors i més relats. Potser, com a crítica negativa seguint el que deien en qwark i la Gemma34, podria dir-se que ala majoria que no hi surten és perquè considero que no, encara que, evidentment, alguns hi haurien de ser però encara no els he llegit del tot, o gens. I no conta la poesia, salvant excepcions. També pot ser que recomanés algú i no l'apuntés i ara no el recordi.

      Autors/es:

      Alfred Batlle Fuster
      Antonio Mora Vergés
      Bartomeu Carles
      Biel Martí
      BlauFosc
      brumari
      Carme
      Carme Cabús
      Conxa Forteza Bruno
      copernic
      dacar
      Far de Cavalleria
      foster
      Giser
      Joanet1965
      Jofre
      Josep Bonnín Segura
      M.Victoria Lovaina Ruiz
      mar
      miquel
      Mon Pons
      neret
      NinniN
      NURIA BORRUT MULET
      perdix
      Pere Casadesus Grifol
      peres
      pivotatomic
      prudenci
      quetzcoatl
      qwark
      rnbonet
      ROSASP
      Sergi
      Sergi Yague Garcia
      Shu Hua
      sico fons
      T. Cargol
      Tiamat
      Vicenç Ambrós i Besa
      Xavier Valeri valeri coromi
  • RE: Qui és qui?
    Gemma34 | 24/09/2005 a les 21:18

    Hola El_crític, t'explicaré una anècdota:

    Quan tenia uns 19 anys estava apuntada a una revista que es deia "joves escriptors", era una revista de Barcelona. Crec que aquesta entitat encara existeix.
    Enviava els meus relats i me'ls publicaven. Un dia, vaig demanar una crítica, sense ser massa conscient del que això volia dir. Quan vaig veure el meu relat publicat juntament amb la crítica que jo mateixa havia demanat se'm va ensorrar el món. Inconscientment vaig deixar d'escriure, i cada cop ho feia menys, fins que vaig deixar-ho del tot.
    No fa massa, als 32 anys, vaig tornar a escriure, va ser sense voler, volia fer una carta i es va esdevenir en un llibre de 200 pàgines, tot va venir sol. La passió per l'escriptura em va tornar a sorgir de molt a dins. I ara per ara, és la cosa que més em diverteix. Ho faig per mi, perquè m'agrada fer-ho, així de senzill.
    A on vull anar a petar? Tu, com a lector, com a crític, has d'expressar el que el relat et diu. Com volem millorar com escriptors si ens tanquem els ulls a les errades? Si no ens agrada que ens han de dir, el millor que podem fer tots els que estem publicant relats en aquesta web, és de no publicar-los i, mantenir-los a pany i clau jejeje... Si decidim que surtin a la llum, en el fons, és perquè volem saber que en pensa la gent. Tant se val que no sigui prou bo... tan se val que no hagi agradat... el següent relat ja ens surtirà una miqueta millor.
    En fi... que els relataires som com les mames: MIREM ALS NOSTRES FILLS COM SI FOSSIN ELS MÉS MACOS DEL MÓN!!! Jejejeje...


    Gemma34


    • Gràcies, Crític
      EmmaThessaM | 25/09/2005 a les 13:39

      Moltes gràcies per fer-me el favor que t'havia demanat ;-)

      EmmaThessaM

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.