Detall intervenció

No sé si ho acabo d'entendre

Intervenció de: drocera | 01-02-2009


Perdoneu la meva incultura (i més, la meva impertinència), però no acabo d'entendre què és això del lirisme. Bé, ho entenc, però superficialment.
Fa referència a la bellesa "inherent" que Pla busca a les coses? Monzó hi xoca pel seu "pragmatisme", quasi ironia?

Ja sé que heu posat la definició i tot, però de debò que no m'atreveixo a respondre (i potser tampoc sabria la resposta) perquè no veig ben bé a què et refereixes amb "lirisme".

Per a què ho entengui... Kafka té lirisme? O Simenon?


Respostes

 • M'has de donar l'adreça per enviar-te el pernil...
  Jere Soler G | 01/02/2009 a les 13:39

  ... que amable, Copèrnic, m'has fet posar vermell i tot. Hi ha uns quants autors del web que tenen relats plens de poesia. Ara mateix em ve al cap l'Allan Lee i la Quetzcoatl, però n'hi ha més i molt bons.
  A mi dels consagrats m'agrada molt Agustí Bartra, Montserrat Roig, Virginia Wolf (les ones). Fins i tot hi ha algun relat minimalista de Carver que per la seva austeritat evoca un lirisme sublim.
  Bon diumenge!
 • Una pregunta amb mala llet: és necessari el lirisme?
  Vladimir | 01/02/2009 a les 15:59

  Copèrnic:
  Trobo molt interessants aquestes preguntes per animar el fòrum!

  Potser primer caldria definir "lirisme". El Diccionari diu que és "un mode d'expressió en el qual predominen (...) els tons afectius, sentimentals i emotius". Però aquesta definició val tant per algun dels contes genials de James Joyce com per una novel.la de Corín Tellado... Per tant, és el lirisme necessàriament una cosa desitjable? Perque en mans maldestres pot resultar nefast i entre el lirisme i el "kitsch" hi ha una línia molt fina... Jo sovint he vist relats prometedors espatllats per un afany d'incloure-hi elements lírics, i prefereixo una bona història narrada sense floritures que un seguit d'efusions líriques (que, a més, en general repeteixen tòpics suats). Deu ser una qüestió d'equilibri i bon gust (però aquest és un concepte que també és dificil de posar-se d'acord...).

  És cert que en la literatura catalana en prosa actual tendeix a ser poc lírica. Penso que l'objectivisme de Monzó ha fet molt mal... Alerta: crec que Monzó és genial, un dels nostres més importants escriptors (i "El millor dels mons", un llibre imprescindible). Però és inimitable, o millor dit, és imitable però sempre "sonarà a Monzó". Jo diria que hi ha pocs autors actuals que no sonin "monzonians" (no diré noms!). Entre els que he llegit últimament que he pensat que tenien una personalitat pròpia hi ha F. Serés, Miquel Pairolí i Jordí Puntí, bons narradors, amb textos apassionants (que, per cert, inclouen bons moments lírics).

  Si em permets l'autobombo, jo tinc un relat que considero molt líric titulat "Ulisses", però probablement més d'un lector el considerarà fred o poc poètic...

  I ja per acabar aquesta arenga, deixa'm dir que el final del teu post és memorablement poc líric: "Ara no plou però sembla que a la tarda tornarem a tenir més aigua".

  Una abraçada!
  Vladimir.
  • Una proposata: omplim de lirisme esta pàgina web
   Mixeta | 01/02/2009 a les 16:58

   I anem-nos-en tots a una altra on es pogui respirar
  • Hahahahaha!
   copernic | 01/02/2009 a les 18:53

   Tens raó, Vladimir! La meva darrera frase del post és antilírica 100 %. Josep Pla que és un dels grans exponents del lirisme en la literatura catalana només usava aquest recurs (un recurs només propi d'escriptors amb un gran vocabulari i una extrema sensibilitat) en comptades ocasions. Tot cansa. I el lirisme també, per això Pla acabava un paràgraf per a treure's el barret amb una frase com la que ha tancat el meu post.
   Sobre si és necessari el lirisme...Home, jo crec que sí, com és necessari un Monzó, un Pàmies, escriptors que pot ésser se centren més en la narrativa i es recreen en ella. Com tot, és qüestió de gustos. I coincideixo en tu amb en Miquel Pairolí que és també un gran admirador de Pla.
   I com que la meva frase final l'has considerat antilírica, a veure que et sembla aquesta: "Sembla que per a demà ens espera una altra tongada d'aigua, ha dit l'home del temps" hahaha!
 • No sé si ho acabo d'entendre
  drocera | 01/02/2009 a les 19:04

  Perdoneu la meva incultura (i més, la meva impertinència), però no acabo d'entendre què és això del lirisme. Bé, ho entenc, però superficialment.
  Fa referència a la bellesa "inherent" que Pla busca a les coses? Monzó hi xoca pel seu "pragmatisme", quasi ironia?

  Ja sé que heu posat la definició i tot, però de debò que no m'atreveixo a respondre (i potser tampoc sabria la resposta) perquè no veig ben bé a què et refereixes amb "lirisme".

  Per a què ho entengui... Kafka té lirisme? O Simenon?
  • Et posaré un exemple...
   copernic | 01/02/2009 a les 19:17

   Josep Pla - El quadern gris

   14-8-19 Josep Pla agafa el tren a Barcelona per anar a Palafrugell a celebrar el sant de la seva mare, l'endemà. Quan el comboi passa per Girona escriu:

   "A través dels ferros del pont apareixen les llums dels pisos de la corba de l'Onyar. Es veu una esquifida coloraina lumínica sobre l'aigua grassa i macilenta: Un riell d'or fos, de color de mel. Sobre un pont que és llunyà crepita un arc voltaic: L'espasme de claror blanca sembla il·luminar vagament el campanar de Sant Feliu. El pont passa avall i sobre la finestreta apareix ara el barri de San Pere de Galligants, que sembla penjat sota la massa vagament formulada de la Catedral. Les llums de Sant Pere són com en els anys passats, les més melangioses i grogues -d'un groc oliós i ranci- de la ciutat. És una llum que sembla inseparable de les velles pedres, de l'escrostonament pobre i suat de l'habitacle. Quants records! Veig la passarel·la de fusta que utilitzàvem per a passar el riu, l'aigua dels estanyols marginals, esquitxats per la misèrrima llum urbana. Dins el soroll estrepitós del tren sento a l'orella el cant de les granotes, el vent entre les canyes esquifides, les notes d'un manubri llunyà, un petit tremolor de lluna sobre les aigües aturades. Però el tren passa i tot fuig enrere, en la vaguetat inextricable del passat".

   És difícil definir el lirisme però aquest fragment (en Pla en té molts com el present) és per a treure's el barret. Salutacions des de Girona!

   • RE: Et posaré un exemple...
    drocera | 01/02/2009 a les 19:53

    Gràcies. Suposo que ho he entès millor. :-)

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: