Detall intervenció

NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]

Intervenció de: rautortor | 01-07-2016


Amb tots els vots emesos i amb la satisfacció d’haver provocat un allau de bellesa poètica d’alta volada, només ens resta publicar com ha anat tot plegat.


Aquesta és el resultat de la vostra votació:

01. Concisió d’helenabonals -

02. Milionèsima fracció de iong txon -

03. Senders de lluna plena de brins - 5 vots (3,3,1,3,3)

04. Nit d’estiu de SinKaLip - 5 vots (1,2,2,1,1)

05. Anhel de Mena Guiga - 3 vots (2,2,1)

06. Nit de foc de magalo - 1 vot (3)

07. En nits així de Tanganika -

08. Terra i cel d’helenabonals - 1 vot (3)

09. Temps de fogueres de ninona -

10. Paradoxa de ninona - 5 vots (2,1,3,2,1)

11. De magnòlies (o Ígnia rapsòdia) de deòmises - 4 vots (1,3,2,2)

Tal com m’imaginava i atesa la qualitat dels poemes, la votació ha estat molt ajustada. Com podeu comprovar hi ha hagut un triple empat a cinc vots i hem hagut de decidir per l’ordre de preferència.

Així, doncs, ens plau declarar vencedora d’aquest repte la Nit d’estiu de SinKaLip.


Recordem-la juntament amb la imatge que l’ha inspirada.

 photo 08982091-3a5a-484e-985c-ee3886c82aab_zpsv3o6ama4.jpg


Nit d’estiu

Amb ull de lluna

i pell de foguera

Galopes, nit màgica!



Bé, SinKaLip, teu és el Niporepte 182.


Respostes

  • RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
    SinKaLip | 02/07/2016 a les 02:18
    Gràcies!! Feliç de participar al niporepte!
  • Va, ara la "liarem"
    iong txon | 02/07/2016 a les 07:44
    Un tercet, poema breu o com vulgueu dir-ne, evocador, suggerent i més que bonic. Per tant, d'entrada, la meva enhorabona per una ajustada però indiscutible victòria.

    Ara bé, tot i acceptant que hi ha uns marges de tolerància, he de dir que en el meu criteri això no és un haikú. Perdoneu, però algú ho havia de dir! d;-p
  • RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
    SinKaLip | 02/07/2016 a les 18:33

    Amb ull de lluna
    i pell de foguera, voles
    Nit embruixada!

    ... seguint la forma clàssica 5/7/5.
    No hi ha haikus 5/5/7 ? ..o 7/5/5 ...?
    • RE: RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
      rautortor | 02/07/2016 a les 18:50

      Aquesta remodelació és un fet que t’honora, SinKaLip. La qual cosa demostra que la idea, el fons, és una part molt important d’un poema i és el que han votat els companys de repte.

      De totes maneres, crec que iong txon està en el seu dret de reivindicar formes més puristes, atès que el repte és a base d’haikus i tankes, detall que tots plegats hauríem de tenir en compte. D’altra banda, no tinc massa clar que les variacions 5-5-7 o 7-5-5 es puguin considerar estrictament haikus.

      Així i tot, que quedi clar que el teu poema és realment bell.
    • RE: RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
      iong txon | 03/07/2016 a les 05:27
      Gràcies SinKa, has fet una versió en haikú tan o més encisadora, misteriosa i esotèrica que el tercet que vas presentar. Si a més a més li treus la conjunció inicial al segon vers, ja quadra a la perfecció.

      I home, jo diria que hauríem de mirar de posar el vers més llarg en segona posició. No sóc expert en la matèria però trobo que si no és així ja no té ritme de haikú. Crec que es poden fer moltes combinacions jugant amb els versos masculins o femenins, depenent de si acaben en paraula aguda o plana. Vull dir que es pot considerar equivalent un vers de 4+1 acabat en paraula plana i un altre de 4 si el fem acabar en paraula aguda (que la darrera síl·laba sigui la síl·laba tònica) Per exemple: 4/6/4; 4+1/6+1/4+1; 4+1/6/4; 4/6+1/4,…

      Més enllà d'això, el grau de laxitud i tolerància sempre anirà al gust del consumidor. I estic d'acord amb l'opinió més generalitzada que el contingut és més important que la forma. Però també de tant en tant cal reivindicar la importància de les formes. Tal com va dir el sociòleg Salvador Cardús (parlant d'educació, en aquell cas) l'única manera de modelar el fons, l'interior —intangible —és a través de tenir molta cura de les formes exteriors —que són tangibles, sobre les quals es pot actuar i es poden controlar.
  • RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
    helenabonals | 03/07/2016 a les 11:10
    Sobre això de la forma i el contingut, us recomano que llegiu "Poesia i veritat" de Salvador Oliva. Aquest poeta, lingüista i traductor sempre ha dit que la poesia no es fa amb idees, sinó amb forma. Que sols hi ha formes i interpretacions. El poema de SinKaLip destaca entre els altres perquè és el menys literal, es deixa anar més. Destaca per la forma, doncs. Això de "ull de lluna" i "pell de foguera" és completament sorprenent, i no pas pel fons que dieu vosaltres. És autèntica poesia, em trec el barret.
    • RE: RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
      iong txon | 03/07/2016 a les 17:45
      I tant que sí, segurament és el que ha fet servir un llenguatge més poètic, amb més força. A banda, em fa l'efecte que hem emprat la paraula 'forma' en sentits una mica diferents. Jo em referia inicialment als aspectes de la mètrica que fan que un poema curt es defineixi com un haikú.
    • RE: RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
      rautortor | 03/07/2016 a les 18:45
      Gràcies per la recomanació bibliogràfica. Et faré cas i el consultaré. Segur.

      De totes maneres, quan parlem de poesia o, si ho prefereixes, de construcció poètica, el concepte forma queda diluït entre els elements mètrics i la construcció lingüística o, dit d’una altra manera, tècnica i forma, personificats en allò que coneixem com estil.
      Mai no parlem de missatge, sinó de literatura, de competència lingüística que generi valors estètics. Sentiments, bellesa, que neixen en un savoir faire que es fonamenta en aquella labor limae dels poetes clàssics. O sigui que la matèria lingüística ha de perseguir la màxima perfecció. El contingut, la idea, és ja qüestió del lector i de la seva sensibilitat. Realment, un poema té múltiples lectures, sense que ell mateix es decanti cap a plantejaments ideològics, no li cal, n’hi ha prou en què cerqui l’emoció estètica, tan pròpia de les arts.
  • RE: NIPOREPTE 181. Fogueres del pleniluni [Recompte i cloenda]
    SinKaLip | 06/07/2016 a les 03:03
    Gràcies, iong txon pel teu avís. Gràcies, rautortor pel teu bon consell i gràcies helenabonals per les teves paraules, em donen força!
    Estic aprenent molt amb vosaltres, per què el meu camp no és l'escriptura sinó la imatge

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.