Detall intervenció

Menacomentaris del clàssic 'Rínxol' amb un xic de 'nínxol'

Intervenció de: Mena Guiga | 10-12-2018

Gràcies per les dues participacions, moltes i mòltes amb bon cafè aromàtic amb el qual, si no fos que no en puc prendre sol, els llegiria. Per tant, tal qual, davant l'ordinador, acompanyada d'una làmpada de sal (això de 'làmpada' sembla un mot 'zipizota', no m'agrada com queda, a veure si els que dictaminen quins mots cal canviar o no i per quines raons ho arreglen).

I vet ací els comentaris, on my way:

LLÀGRIMA, de Toni Santana
M'ha fet l'efecte, en la primera lectura, que se n'anava més a 'nínxol' que a 'rínxol', contrariament al demanat.
Després m'he adonat que feia servir tot el text, poètic, de lectura que demana lenta, pausada, per pair cada paràgraf i copsar-lo com cal, 'rínxol' apareixia al final expressament cargolant tot ell l'esfera del relat. Mort de la parella, la solitud, les llàgrimes i les no llàgrimes, les preguntes sobres les convencions, la veritat d'una vida que, amb tot, va tenir per a llàgrimes que sí del protagonista i narrador en primera persona que s'ha 'alliberat' però no: manté el rínxol, símbol de les llàgrimes que sí, vull entendre.


FÚNEBRE (O ÀNIMA SOMNÀMBULA), de deòmises
La mort reposarà en la casa dels morts on el propi enterramorts (i assassí) s'acomiada del cos exsangüe del seu amor. El sintagma 'el rínxol negre atzabeja' inicia i tanca l'escrit, i és que un rínxol és, també, un bucle. Comença i tanca, ja està fet. L'acció funesta és el poder de la passió, el monstre que quan apareix té poder. Tots els humans duem el monstre a dins. L'autor, amb una narració acurada, un cop més ens el mostra: calculador i autoretenidor, per sobreviure al fet que, malauradament, durà adossat tota la vida.

Pel que fa a 'triar' qui 'guanya', això no em va massa. Perquè tot va a gustos i per això el món va com va. Recordant que a mi no em tocava proposar sinó a deòmises, qui no va poder per qüestió viatgeril, penso que ara a qui li toca és a en Toni. O, millor, si voleu proposar nou tema junts, seria força innovador (recordant el cop que deo i lo Reboli ho van portar a terme).

Així que, en les vostres mans! Felicitats per haver escrit, per haver-ho gaudit (espero) i, si tot va bé, miro de ser al següent clàssic!


Respostes

  • Per molts anys, Toni...
    deòmises | 11/12/2018 a les 12:29
    ...pel teu relat que, com sempre, carregues de lirisme. Espero ser-hi a la propera proposta del Clàssic.

    Gràcies, Mena, pels teus comentaris. I felicitats a la persona estimada, encara que amb retard de quatre dies.


    d.
    • RE: Per molts anys, Toni...
      Mena Guiga | 12/12/2018 a les 14:04
      Gràcies, el temps passa, no té aturador.

      Entenc que Toni Santana proposa el repte? Com vaig dir, és possible, si és possible, una proposta à deux.

      A veure...

      Ara li faig un post recordatori.
  • RE: Menacomentaris del clàssic 'Rínxol' amb un xic de 'nínxol'
    Anna Sant i Ana | 12/12/2018 a les 15:56
    Gràcies pels comentaris!!! No tinc cap problema en proposar el repte.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.