Detall intervenció

GRÜNEWALD (el nom, el mestre, el per què)

Intervenció de: Grünewald | 20-07-2005


"Grünewald" és un nom inventat.

És conegut pels historiadors de l'art car és el sobrenom que va rebre un dels pintor més extraordinaris (i enigmàtics) dels païssos germànics d'inicis del segle XVI. Però en realitat, "Grünewald" és una invenció. Un nom fictici. Un nom creat del no res.

Darrera aquell pseudònim inventat per Joaquim von Sandrart uns segles enllà, s'hi amaga uns noms i cognoms que avui es creuen precisos. Mathis Gothart Nithart és l'autèntic nom del mestre, nascut a Aschaffenburg cap a 1480.

Pintor contemporani a Dürer, va desenvolupar un estil bastant allunyat d'ell, caracteritzat pel brutal realisme, la manca d'idealització i la fantasia desbordant. Que m'ha acostat a prendre-li afectuosament el nom? 2 coses:
el respecte i l'admiració.

El respecte, per la seva integritat. Per la unitat dels seus criteris (aliens a les modes imperants en l'època). I l'admiració, per la mestria del seu pinzell, capaç de copsar com ningú el defalliment del Crist en la creu o el goig de la Verge envoltada d'un cor d'àngels. El retaule d'Isenheim (avui a Colmar) és la seva obra més notable (1515). I és un exemple claríssim de com un artista "pot ser genial i revolucionari independentment que l'estil que utilitzi no sigui avantguardista o novedós". Grünewald en això fou únic.

I he volgut recordar-lo. Potser hi ha algun tret seu que m'agermana una mica amb ell...


Respostes

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.