Detall intervenció

En defensa de les verdulaires i de les verdures.

Intervenció de: Elboigdelsmots | 28-05-2012


Amics i amigues, companys i companyes en els mots,

No vull entrar en la polèmica que s'ha desenvolupat aquests dies, sobretot perquè no m'he assabentat bé i no voldria ficar la pota opinant sense prou coneixement de causa. Sí que vull opinar, però, sobre aquest ús abusiu, poc encertat i menyspreatiu del mot verdulaire i, en general, del gènere de les verdures i les hortalisses.

La senyora que em ven habitualment les verdures (la Dora, del Mercat de la Marina, Zona Franca de Barcelona) és una persona d'una discreció i d'una educació exquisides. Fins i tot en el mal pas que m'he trobat aquests dies, haver de perdre ràpid uns quants quilos per encabir-me en un vell trajo, ha demostrat la seva professionalitat, aconsellant-me i animant-me. He de dir que gràcies a ella el tràngol ha estat molt més lleuger. Per això em dol que es facin servir les paraules d'aquesta manera tan poc responsable i tan feridora.

Perquè, a més, el tema s'estén a bona part del món de les verdures i hortalisses. Per què hem de dir que una persona és una bleda? O què té d'equivocat una patata? I així moltes altres (tòfona, figaflor, bolet, rave, moniato...) que pateixen l'adjudicació de virtuts humanes negatives sense tenir-ne cap culpa. Reflexionem, germans i germanes relataires, proposem-nos pujar un graó espiritual i deixar de banda aquesta mena de negativisme i animadversió envers els éssers del món vegetal. Perquè, a més, una verdulaire, si l'emprenyem prou, es pot enfadar i donar-nos una bona plantofada, però les pobrissones verdures estan indefenses davant de les nostres atzagaiades!

Reflexionem, doncs, i siguem més prudents i assenyats amb els mots.

Boig


Respostes

  • A veure si estaràs fent el préssec...
    nuriagau | 28/05/2012 a les 16:38
    • RE: A veure si estaràs fent el préssec...
      Elboigdelsmots | 28/05/2012 a les 16:47

      Això ja és una fruita, estaríem en una altra categoria, que també em mereix molt de respecte.

      Ben boig
      • Sí que he fet el présses, sí.
        nuriagau | 28/05/2012 a les 22:23
        Algunes estan/estem grillades com les patates.
  • RE: En defensa de les verdulaires i de les verdures.
    Quitus | 28/05/2012 a les 17:04
    De fet el 99% de les paraules es mereixen tot el respecte (nazi, cambra de gas, visita al proctòleg, etc... no tant) . El "problema" es que als humans ens agrada definir les coses. Tenir clar els "perfils", encara que aquests siguin altament difuminats (gaussian blur al 270%). Tard o d'hora en voler representar verbalment allò que observem acabem utilitzant mots que "poden ferir a un col·lectiu" (verdures o mares d'àrbitres de "furbol").
    També es cert que la visió d'una "bleda assolellada" dona per forces metàfores.
  • M'hi jugo un pèsol...
    Englantina | 28/05/2012 a les 17:06
    ... a que a la verdulaire del mercat d'Horta li agradaria llegir aquesta defensa del gremi.
  • RE: En defensa de les verdulaires i de les verdures.
    qwark | 28/05/2012 a les 18:21
    Seria fantàstic que tothom fes servir els mots adequats en les discussions. Alguns mots acostumen a negativitzar-se injustament (com això que dius de les verduleres) i d'altres es banalitzen (per exemple els mots "feixista" i "nazi" es fan servir amb una lleugeresa que sembla que els nazis s'haguessin dedicat a fer unes poques pessigolles als jueus. Raó per la qual es va idear la Llei de Godwin).

    Però és que si la gent fes servir arguments i mots adequats en comptes d'intentar faltar al respecte a qui no opina com ell, llavors les discussions absurdes es reduirien en bona mesura.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.