Detall intervenció

***Comentaris i veredicte *** REPTE 432: "Tancat per vacances"***

Intervenció de: Nubada | 11-08-2010


Abans de començar us diré que en una època com aquesta, a ple agost i amb mig món tancat per vacances, ha estat tot un privilegi per a mi la resposta a aquesta convocatòria, amb 9 relats que deunidó. M'han donat feineta però l'he feta molt a gust gaudint de les lectures i fent els comentaris. (Espero que me n'hagi sortit bé amb els enllaços i els formats de lletra.)

Aquí van:

**********

1. Canícula, de deomises

A petició d'un col·lega de professió, una logopeda acull, durant el tancament per vacances de la seva consulta, un adolescent al qual estan fent un seguiment. El noi ha sofert una dura vida al carrer, aïllat i desnutrit, i ara no té la capacitat d'aprendre. La logopeda, com a bona professional, aprofita el bany del noi per anar-li anomenant les parts del cos mentre el noi, apàtic, es deixar fer. La reacció del noi en sentir el mots i el contacte amb les parts sexuals del seu cos, i l'evident reacció davant la samarreta mullada de la noia fa que la logopeda es decideixi a provar una nova via d'aprenentatge...

He trobat la redacció impecable i el relat ordenat i acurat. Les cursives ens situen en el context de la gravació del col·lega que ha estudiat el cas. Després, l'escena passa lenta i clara, envoltada de l'ambient feixuc i calorós de la canícula. Els dos paràgrafs amb guionet ens mostren una noia decidida i amb autoritat. La decisió final, presa amb tota naturalitat i una aparent fredor, li dóna un puntet inquietant.

**********

2. El cartell, de PenjatsFAE

En Mateu ha estat tota la vida treballant a la merceria que des de fa tres generacions regenta la seva família. En Mateuet, seguint la tradició, hereda el nom del pare, de l'avi... però ja no herederà la botiga ni l'esperit comerciant. Per al Mateu, el cartell de "tancat per vacances" és el passat. La ploma trempada i el color blau verdós ens transporten a la botiga de fa més de cent anys enrere. Retallant el cartell retalla el passat, i la frase manipulada, convertida en un significatiu "a prendre pel sac" és el present tal com el viu i el sent ara.

He descobert alguna petita mancança ortogràfica com ara l'accent a "gènero", la caixa "enregistradora", la dièresi a "destruïts" i l'accent a la frase "...el dia de reis en què sempre...". La redacció, però, és amena, ordenada i clara. El relat ens remunta als temps de l'auca del Sr. Esteve, llegint-la m'he trobat dins d'aquella antiga merceria i he imaginat tants i tant botiguers de barri que han hagut de tancar la paradeta.

Comentari extra
PenjatsFAE, agraeixo el teu esforç en reduir el text perquè no passés el màxim de paraules. De fet, t'ho vaig demanar jo mateixa, però retallant, retallant t'ha passat una mica com amb el cartell d'en Mateu (ei, però no tant...) i t'he de dir que la versió primera, més extensa, m'agrada molt més: té frases, paraules, detalls... que has hagut d'esborrar i que afegien encant al relat. Si penges aquest relat val la pena que ho facis amb la primera versió.

**********

3. Una barra de quilo, de Vladimir

Un home rutinari queda enlluernat per les ungles de la dependenta de la fleca. Aquelles ungles negres el treuen de la rutina, el captiven i el fan lluitar i treballar per galantejar la noia que les porta. Obsessionat per aquelles ungles no veu més enllà ni s'adona de les mans mal cuidades de la noia ni de la veu punxeguda del "vale" quan finalment queden per veure's. Fidel al seu caràcter, meticulós, es presenta puntual a la cita, però el seu esperit tan pautat i metòdic no supera la contrarietat amb què es troba, que el sobrepassa i l'enfonsa.

El llenguatge és correcte i acurat, ple de paraules genuïnes que fan la lectura entranyable: lliscar, somicar, corriol, escarafalls, escantellar-se, repeló... En aquesta història veiem la rigidesa d'hàbits del personatge i també una reflexió sobre l'actitud dels humans davant situacions que no comprenem.

**********

4. Desconfiança, de Carme Cabús


Què és el que ens porta a desconfiar dels altres? Aquest relat ens mostra el sentiment de desconfiança de dues persones: l'Helena, la mestressa, desconfia de la Maria, la noia que ha llogat a casa, per detalls com la seva figura estrangera, el seu posat retret, la seva expressió lacònica. La Maria, per la seva banda, és un ésser obscur que no es refia de ningú, no demana ajuda, amaga el seu embaràs. La desconfiança és mútua, però els uneix una relació de dependència i de necessitat l'una de l'altra. Finalment és la sort i no altra cosa allò que evita un part de risc al carrer.

Només he trobat una errada (potser un lapsus?): falta una essa a "assolellat".

El relat transcorre de manera amena i convida a seguir llegint perquè s'intueix que alguna cosa passarà. M'agrada la descripció detallada que fas de la noia i que ens fan posar en la pell i en la mirada de la mestressa. Em porta a pensar que els motius que fan que desconfiem dels altres estan molt lligats a com i què som i quina percepció tenim de les nostres pròpies vides.

**********

5. Vacances a les Pitiüses, de darkman

Redactat en primera persona des d'un personatge que ben aviat comença a intuir-se. Primer, en referir-se a la seva pal·lidesa, i despré va prenent forma fins que s'endevina en parlar de la font que suposa per a ell tots aquells mortals.

He trobat dues expressions que jo canviaria una mica. "No hi havia estat mai en aquest illot": o bé posaria una coma després de "mai", o bé eliminaria el pronom "hi". A "exhibint cosos i salut de la que jo me'n beneficio" treuria el pronom "en" i ho deixaria "de la que jo em beneficio". Al darrer paràgraf hi ha un "negociat" que crec que ha de ser un "negoci".

Una història de vampirs que atrapa des del primer moment i ens endinsa, com en una pel·lícula, en els paisatges de les illes, el gaudi de la nit, la calor, la festa a la vora del mar... realment entenem que el personatge ha escollit el lloc i l'època adequat... M'agrada com al darrer paràgraf retornes al mal de cap que "tan gratificant m'atabala i em nodreix".

**********

6. Quaranta a l'ombra, d'angie

Ell i ella s'observen i s'espien, conscients cadascun de l'activitat de l'altre. Aquesta consciència de ser enxampats aporta interès i espectativa al relat, on cada personatge observa i es deixa observar, espia i es deixa espiar. Amb "molt de tot que no ha dut encara a res", l'un i l'altre esperen i desitgen una trobada però no acaben de donar el pas. Ella, per timidesa i creences morals. Ell, per la vivència del darrer desengany.
Un bon dia la dona s'adona que allò que trobava que era un avantatge, el fet que totes les que porta a sopar a casa se li assemblin, no feia més que augmentar les possibilitats d'acabar amb el mateix destí.

Una història narrada en tres parts molt clares i ben estructurades i ben radactada i escrita, que et porta cap a imaginar uns camins de trobada i aventura amorosos, però acaba sorprenent amb un desenllaç de pel·lícula.

**********

7. El registre dels sentits, de SenyorTu

Aquest text és poesia. Un "tancat per vacances" que no es pot escriure a cap rètol ni penjar enlloc: és el descans del cervell quan arriba la nit, que pren consciència amb la llum del dia. Frases precioses que evoquen la lluna, el mar, el cel... expressions com "la brisa de la nit és una carícia de mare i d'amant" es llegeixen com un poema. La frase final tanca el relat d'una manera magnífica.

M'he trobat asseguda a la platja, una nit de lluna nova, completament relaxada, amb la remor de fons de la mar...

**********

8. Olor a resclosit, de foster

L'argumentació que l'estanquer fa a la protagonista per haver penjat el cartell de tancat per vacances la porta a adonar-se que ella també ha penjat aquest cartell en el seu cor. Una conversa aparentment sense importància que ha tocat fons a l'ànima de la noia i fa que s'adoni que no pot tancar el seu cor a la possibilitat d'estimar.

Com a detall ortogràfic, només una errada d'accentuació que deu ser un lapsus: falta l'accent a túnel.

La narració feta en primera persona fa que la reflexió cali més dins nostre mentre la llegim, i ens plantegem la possibilitat que una cosa així, o semblant, ens pugui estar passant a nosaltres mateixos. Tanquem el cor per vacances? Ens perdem alegries, vivències, amistats, amors.. per haver tancat els nostres sentiments a la cambra fosca? La frase final és una lliçó de vida, una invitació a obrir el cor a l'amor i a cuidar-se interiorment.

**********

9. Vacances d'interior, de mjesus

He trobat aquesta història carregada d'imaginació i molt ben construïda. Els elements van lligant per donar forma a una situació d'engany i mitges veritats que s'ha forjat la protagonista: els cartrons que serveixen de protecció per al correfoc són els que després aïllaran la casa tant cap endins com cap enfora, la foto que penja del cartell és sempre la de l'any anterior, l'estratègic "no m'agrada parlar-ne abans...", l'habitatge comunicant amb el quiosc, ple de llibres per documentar-se. Em diverteix la personalitat d'a
questa dona feliç, que en la seva mentida innocent fa el que vol sense fer mal a ningú.

Només un detall mooolt petit: l'abreviació de Sra. ha d'anar sempre amb majúscula i amb puntet.

Una trama molt ben pensada i estructurada per a una història original i curiosa. Una crítica a la necessitat socialment imposada de fer viatges exòtics i emocionants durant les vacances, de demostrar que tenim una vida activa i fem coses interessants. Ens fa pensar que vivim en un món d'aparences on sovint allò que es fa està més pensat per demostrar i poder explicar que per viure-ho.

*******

El veredicte

Ara ve la part difícil: decidir d'entre tots quin és el relat que considero guanyador.

Tots i tots podrien guanyar un repte, però de moment faig una primera classificació de quatre relats.

En destaco dos pel seu argument, originalitat i desenvolupament de la història:

- Vacances a les Pitiüses de darkman.
- Vacances d'interior de mjesus.

I les dos pel seu llenguatge poètic i pel missatge que ens fan arribar:

- El registre dels sentits de Senyor tu.
- Olor a resclosit de foster.

Com que no puc escollir el millor (no sé quin és!) sinó el que més m'ha agradat, doncs em decanto pel que més m'ha calat en el moment de llegir per primer cop, i que en cada relectura m'oferia una nova reflexió i em removia alguna cosa per dintre.


Per tot això,


decideixo que el guanyador del repte 432 "Tancat per vacances"


és...
Olor a resclosit, de foster


I mira... ja pots anar preparant el Repte 433!
Respostes

 • Moltes gràcies Nubada!!!
  Galzeran (homefosc) | 11/08/2010 a les 19:59

  Pels teus comentaris i la bona disposició de llegir tants relats!
  Tinc en compte els detalls de correcció que em dictes, aixó ho fan les presses abans de tancar per vacances, que ja tinc a tocar...


  I felicitats foster, un altre al sac!! Un relat molt xulo.


  Moltes felicitats a tots els paticipants, el del senyortu una canya i el de la mjesus i el meu...
  bé ho deixo que ja perdo el nord...

  Bones vacances Núria de Badalona! i a tot quisqui relataire!!


 • Felicitats...
  Vladimir | 11/08/2010 a les 20:20

  ...a la Nubada pels acurats comentaris i a tots plegats pel bon nivell del Repte!
  Foster: esperem que ens reptis de nou!!!
  Vladimir.
 • RE: ***Comentaris i veredicte *** REPTE 432: "Tancat per vacances"***
  angie | 11/08/2010 a les 21:12

  Gràcies!. Quins comentaris!, valia la pena esperar...

  Felicitats al guanyador! Déu n'hi do!. I a sobre deia que estava malament, tindrà barra! jajaja

  Un aclariment, Ell no contactava amb ella perquè "mantenia VIU el seu darrer desengany", és a dir, la darrera víctima!!!!, se l'havia de carregar abans d'iniciar una nova seducció. He jugat una mica amb el doble sentit de les paraules, tant en el títol com en aquest cas i al final, amb això de "Tancat per vacances".

  Nanit i fins... no sé! Aquí la connexió no xuta gaire!

  angie
  • ah! una coseta important!
   angie | 11/08/2010 a les 21:15

   un plaer tornar a reptar amb tanta gent! de debó, vaig buscar l'estona que no tenia i ha estat un autèntic gustàs!

   dewwwwwwwwwwww!


 • Enhorabona als reptaires i la jutgessa!
  nuriagau | 11/08/2010 a les 21:28

  Heu deixat tots el llistó dels serveis mínims d'RC amb un llistó altíssim!
 • Nivellasso
  Josep Casals Arbós | 11/08/2010 a les 21:57

  Ha estat una gozada participar en aquesta edició del repte amb un nivell tan alt d'aportacions. Els comentaris de la jutgessa han estat a l'alçada: he aprés d'aquesta estructura a base d'una interpretació - ressenya, correccions tècniques si calen i una valoració més personal per acabar. Felicitacions, Nubada.
  I al senyor foster, l'enhorabona.

 • Felicitats al guanyador i la jutgessa !!!! n+
  mjesus | 11/08/2010 a les 21:58

  Enhorabona guanyador, estàs en plena forma!

  I gràcies Nubada, pel comentari engrescador i per tenir-me com a classificada a la final, és un honor.

  Felicitats reptaires, un plaer, feia molt temps que no participava, molt, i he gaudit amb els relats de tothom!

  Bona nit!!
  petons • jobaritx!!!!
  foster | 11/08/2010 a les 22:50

  Oh, quina il.lusió, he guanyat entre molts relats i tot de primeres espases!!! hehe

  Gràcies, companys per la felicitació i gràcies jutgessa pel teu bon criteri...hiasss
  Ara, no entenc perquè dius LA protagonista si és Ell? On ho has vist? Potser t'ha confós allò genèric d'un client de pas, però diria que l'últim paràgraf és clar, diàfan: "I ara que ho saps amb tota seguretat, tens clar que si per d'aquelles casualitats apareix de sobte la teva dona ideal, i si per aquelles de les més encara rares casualitats per a Ella ets el seu home ideal
  • wow, quais tot en negreta! Noo era així, però...n+
   foster | 11/08/2010 a les 22:52

  • Doncs sí...
   Nubada | 11/08/2010 a les 23:09

   Crec que en llegir el text me'n vaig adonar, però a l'hora de readactar el comentari ja devia estar una mica saturada. Em deu haver despistat aquest tu que tu dius que és un tu-jo i que semblava que em parlés directament a jo, vull dir a mi...

 • Gràcies, Nubada, i felicitats al guanyador del Repte
  deòmises | 12/08/2010 a les 01:33

  Bon relat el teu, foster. I uns bons comentaris de part de la senyora jutgessa!


  d.
 • Moltes gràcies pel comentari i felicitats al guanyador (no+)
  PenjatsFAE | 12/08/2010 a les 01:41

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: