Detall intervenció

Això que anomeno "Espanya"

Intervenció de: lluisba | 01-08-2008


ha intentat diverses vegades canviar el signe de la seva història. El que no es pot oblidar és que tant al segle XVIII com al XIX o al XX, els qui han fet marxa enrera també han estat mallorquins, valencians i catalans. Això de les races, per tant... no sé si explica res. Curiosament, els nostres "compatriotes" pertanyien a les classes afavorides.
Cambó passa per un nacionalista català, que va finançar la sublevació de Franco, com el mallorquí March (el de la banca). En canvi, en Blas Infante, andalús, va lluitar per una Espanya federal i democràtica i laica.
No es pot simplificar en nom de les "nacions". Les nacions són invents feudals que mai no es van distingir pels drets ni les llibertats.


Respostes

  • jajajajaja bona idea!!
    ixnuir | 01/08/2008 a les 12:11

    eh, doncs encara que et sembli conya, els meus tiets ho han fet, s'han venut el pis que tenien al Putxet (bcn) i han marxat a viure en una masia inmensa a Extremadura...

    clar que, potser seria millor fer-ho entre tots no?

    tot i així, jo lo de les balances ho veig més com una qüestió de solidaritat, no? els rics ajuden als pobres i tal...

    molt bon dia!!!

    ix.
    • hi ha un petit problema ix
      gypsy | 01/08/2008 a les 16:00

      els pobres ja no son els ajudats fins ara!
      S'ha girat la truita. I als que els hi va bé, evidentment no volen canvis. Qui protesta? els que són injustament tractats, a sobre de donar més del que tenim som acusats d'insolidaris. D'això els meus avis, en deien, ser cornut i pagar el beure!

  • Em sap greu si tallo el rotllo,
    lluisba | 01/08/2008 a les 15:06

    Però aquesta mena d'idees crec que no ajuden gaire a què els pobles d'Espanya (i del món) visquem en pau i harmonia, que d'això es deu tractar, al cap i a la fi. No em sembla massa bé que demanem respecte i després ens riguem d'aquells que són encara més pobres que nosaltres.
    Ho trobo arrogant i innecessari. Milers (de fet, un milió just d'extremenys) van emigrar, i molts d'ells han contribuït a què Catalunya s'enriquís. Emigrar per guanyar-se les garrofes és molt dur, duríssim. No sé si algú ha passat gana, però imagino que no cal explicar què és.
    En tot cas, caldria analitzar millor les coses i veure què ha permès tot això, qui ha estat beneficiat. Quid pro quo?
    En fi... que es poden reclamar drets sense ser arrogant, em penso.
    • bé , tranquil que no talles cap rotllo ..
      SweetLady | 01/08/2008 a les 15:37

      Simplement pixes fora de test .

      Jo no parlo de catalans perjudicats per el espoli . De fet, l'espoli afecta a tots aquells que vivim al territori anomenat Catalunya. Això inclou catalans de socarre'l, emigrants ( extremenys, andalusos, angolenys , marroquins , argentins , etc, si noi, no tots els emigrants són espanyols ) . TOTS som els perjudicats.

      Ajudar als més pobres esta molt bé . El problema , com sempre, es un problema de concepte. La ajuda es una cosa voluntària, l'espoli no. L'ajuda és proporcional necessitats de que la presta, l'espoli no. Normalment, encara que no necessàriament, l'ajuda genera un sentiment d'agraïment . L'espoli no.

      L'espoli és un delicte i a més es moralment reprovable, l'ajuda NO.

      Jo posats a ajudar preferiria que els meus diners anessin a Angola, Moçambic o Somàlia. Per exemple.

      És la meva opinió, naturalment . I segurament la de molts extremenys que viuen entre nosaltres.



      • Opino el mateix que llumins! n+
        gypsy | 01/08/2008 a les 15:46

        • No opinem igual...
          lluisba | 01/08/2008 a les 15:57

          Però "pixar fora de test" no em sembla la millor manera de respondre.
          Jo em refereixo a què en realitat el teu primer comentari es burla de l'emigració, i és això el que em sembla deplorable. I em dol. Un extremeny que emigra és tan trist com un senegalès que emigra.
          La història del suposat "expoli" cal analitzar-la amb una perspectiva més àmplia, i no seguir al peu de la lletra la cançoneta que dicten els polítics de torn. Ara toca dir "expoli" o "sobiranisme". Abans tocava dir "peix al cove", no?
          Respecte d'on preferim ser solidaris... bé, a mi em sembla que el més natural és equilibrar els territoris, i qui em diu que prefereix enviar diners a Somàlia abans que a Extremadura de fet em diu ben poc. No serà que no vol enviar diners enlloc?
          En fi. opinar diferent és opinar diferent i prou. No és pixar fora de test.
          • escolta, primer de tot ...
            SweetLady | 01/08/2008 a les 16:18

            Perdona si t'ha molestat l'expressió "pixar fora de test".

            Però és que la teva defensa dels emigrants extremenys, quan ningú els havia atacat, m'ha semblat francament sub-realista .

            Suposat espoli ? SUPOSAT ? Bé aquí si que no hi ha gaire ha discutir, si penses que l'espoli és suposat .....

            No sé exactament que vols dir amb "peix al cove" ( ciu mai m'ha agradat gaire ). I per a mi, això d'equilibrar territoris em sembla bé ; quan comencem ?

            De debò que no pensem igual. Enviar diners a Somalia és com no enviar-los a enlloc ? Bé jo penso que els Somalis són algú. I tant respectables com qualsevol altre poble de qualsevol altre racó del món. I tant o més mereixedors de la nostra ajuda com qualsevol . O no ?

            I torno a excusar-me per la expressió que t'ha molestat, no era la meva intenció.

            I opinar diferent, tens raó, no és pixar fora de test; és enriquidor .


            • D'acord, deixem-ho aquí
              lluisba | 01/08/2008 a les 16:35

              Això tampoc no és un web de política. L'intercanvi d'opinions és enriquidor, normalment. Puntualitzo i prou.
              El teu comentari -una broma, una ironia- sobre emigrar a Extremadura m'ha sabut greu, perquè crec que sobre l'emigració es fa difícil fer ironies sense semblar arrogant i prepotent. La gent que emigra (i tant me fa el somalí com l'extremeny) ho fa per gana. Llavors, proposar una emigració "en broma" per comprar pisos barats i rebre subvencions em sembla una trivialització. A Extremadura, per cert, els sous també són força més baixos que aquí.
              Tampoc no dic que Somàlia no sigui res. Això seria una simple bestiesa. Però la mentalitat de les ONG té algunes coses... Potser calma consciències, però... equilibra territoris? On van a parar els donatius? Ho sabem?
              Reconec que potser em cal començar pel començament: d'altra banda natural, si som aficionats a la narració. Jo no tinc cap problema en ser ciutadà espanyol. Sempre que Espanya es comporti de forma equitativa, justa, igualitària i democràtica. Posats a triar un estat, trio una Espanya federal. Em sembla la millor vacuna contra els nacionalismes: tant els d'allà com els d'aquí. Potser somio truites, però la vella aspiració d'una Espanya democràtica, laica i federal la van començar a parir fa més de cent anys gent que per a mi són molt respectables. De Companys a Maragall. Amb tots els seus defectes.
              El nacionalisme, en canvi, em sembla un pensament escàs (a banda d'altres adjectius: a Alemanya et poden explicar on porta el nacionalisme). El conseller Huguet, per exemple, no fa massa va explicar que la Lliga del Nord italiana (els nacionalistes de la "Padània", neo-feixistes i ultracatòlics) li semblava un model de partit a imitar...
              Però deixem-ho aquí. Tan sols arrencava tot això per demanar que no et burlis dels emigrants.
              • d'acord però ...
                SweetLady | 01/08/2008 a les 16:57

                Bé, només volia dir que no era la meva intenció burlar-me dels emigrants, entre altres coses perquè jo ho he estat i sé el dur que és. I en el meu cas encara va ser més dur, ja que vaig haver d'aprendre tan si com no la llegua del país que em va acollir.

                A casa nostra alguns emigrants ( no tots ) més que emigrants, semblen conqueridors. I tinc l'autoritat moral per dir-ho ben clar i ben alt.

                No puc més que puntualitzar una cosa; no és necessari preguntar a Alemanya on porten els nacionalismes, podem preguntar-ho a Espanya mateix. Sense anar més lluny.

                Salut company.
                • RE: Humor i economia
                  Epicuri | 01/08/2008 a les 17:12

                  Pot ser el sentit de l'humor del Batlle del blog a tret de pollaguera amb més o menys gust als grans mitjans de comunicació i polítics que li han donat soroll mediatic

                  La política de subvencions entre governs i administradors ja la va definí un conegut economista: Els pobres dels païssos rics subvencionen als rics del paissos pobres.

                  Normalment el gruix dels impostos els paguen petites ( o no tant) quantitats que paguen molts.

                  Aquestes quantitats despres son distribuides per organimesmes governamentals i ja se sap el que parte i reparte...

                  d'altra banda pot ser fins i tot "humorístic" que els fills dels que van haver d'emigrar per buscar feina acabin pagant del seu sou als dirigents i poderossos i/ enxufats que no hagueren d'emigrar.

                  Tot això també es literatura... que no ho es?
                  ei però de tot es pot parlar sense haver d'amoinar-se.

                  Amor, salud, peles i bon divendres que com deia el Grasset, el mon s'acava però s'acava bé(també la setmana laboral)
                • Correm el preill que això
                  lluisba | 01/08/2008 a les 17:16

                  sigui el conte de mai acabar. Donaria per a un bon relat? En tot cas, agraeixo sinceramentt el teu to més dialogant.

                  De tota manera, simplificar és banalitzar. Del nacionalisme alemany (de les seves conseqüències) al nacionalisme espanyol hi ha un pam.
                  On l'imperialisme espanyol ha estat realment a l'alçada ha estat a l'amèrica "llatina". Allà sí que van exterminar de gust. però vet aquí que uns quants catalans s'hi van fer d'or, allà. Avui en dia alguns dels seus noms figuren a les plaques dels carrers, per a vergonya nostra.

                  Entre els catalans il·lustres, hi ha -per exemple- en Cambó (amb monument davant de l'antiga seu de La Caixa): algú recorda que el nacionalista Cambó va finançar generosament la sublevació de Franco? Fins i tot el nostre ultracatòlic Duran i Lleida fa lloances a en Cambó mentre reclama dinerets per a Catalunya.

                  Bé, només volia dir que darrera els "expolis" s'hi amaguen moltes coses. Detalls, si vols. Aquí patim una burgesia que s'embolica de banderes catalanes per defensar els seus privilegis. A vegades reinvindiquen i a vegades callen. Durant el franquisme es van dedicar a fer calaix, submisos i obedients. Ara són "sobiranistes". I també diuen que ja no hi ha classes socials. Si no hi ha classes socials... com expliquem l'emigració? No serà que els desequilibris "nacionals" serveixen per amagar els desequilibris socials? Ai... les pàtries amaguen moltes vergonyes. No hauríem de caure en paranys tan simples.
                  • anem a pel relat ?
                    SweetLady | 01/08/2008 a les 17:36

                    Tot això donaria per un relat molt interessant crec jo .

                    Ens animen a escriure'l ?

                    Mira , coincideixo amb tu que no tots els catalans som aigua clara : faltaria més !

                    Amb relació a Alemanya, Espanya no va entrar a la segona guerra mundial al costat del nazis, tant sols perquè estàvem en una situació tant deplorable desprès de la "nostra" guerra civil, que més que aliats haurien estat un destorb i amb els Italians, Alemanya ja tenia cobert el cupo d'aliats ineptes. No va ser per falta de ganes. Ni perquè Franco fos un gran estratega ( que no ho era ).

                    Si les coses haguessin anat diferent i Alemanya no hagués perdut, segurament ara les dues Nacions serien molt amigues.

                    Bé t'agraeixo el plaer d'aquest debat tan interessant . I ja saps si t'animes ... anem a per el relat .


              • RE: Tinc anys i temps viscut
                rnbonet | 01/08/2008 a les 17:12

                I m'agradaria saber, des de quant això que anomenes 'ESPANYA', s'ha comportat de forma "equitativa, justa, igualitària i democràtica" -cite textualment-. Des del 1707 a València? Des del 1711 al Principat? Des del 1939 fins el 1975? Del 1976 ençà?
                Quan un 'nacionalisme' oblida el sentit de 'raça' -copiat de l'alemany hitlerià-; i intenta, sobretot, fer evidència de la llengua -i els hàbits, i els costums- no té res a veure amb això que parles.
                Deixem-ho, si vols. Jo no em burle dels emigrants; ans els ajude, si puc. Però, eswtic fins els collons d'un certy "nacionalisme" de la gent del centre, "carpetovetònics", per al quals óm sols 'PERIFÈRICS'. I no cal remuntar-se a la generació de 98!!!
                Salut i rebolica!
                • Això que anomeno "Espanya"
                  lluisba | 01/08/2008 a les 17:32

                  ha intentat diverses vegades canviar el signe de la seva història. El que no es pot oblidar és que tant al segle XVIII com al XIX o al XX, els qui han fet marxa enrera també han estat mallorquins, valencians i catalans. Això de les races, per tant... no sé si explica res. Curiosament, els nostres "compatriotes" pertanyien a les classes afavorides.
                  Cambó passa per un nacionalista català, que va finançar la sublevació de Franco, com el mallorquí March (el de la banca). En canvi, en Blas Infante, andalús, va lluitar per una Espanya federal i democràtica i laica.
                  No es pot simplificar en nom de les "nacions". Les nacions són invents feudals que mai no es van distingir pels drets ni les llibertats.
                  • uf! veig que ha portat debat això!!!
                    ixnuir | 01/08/2008 a les 20:15

                    seré clar i, si puc, breu:
                    potser hauríem de començar a superar el terme nació en la política (x bé que no pas en el terreny cultural)
                    potser tamb hauríem de començar a entendre que la solidaritat comença pels del costat i que no cal donar diners a associacions internacionals perquè ajudin, mireu, a barcelona mateix hi ha molta gent que si que necessita veritablement diners i ningú els hi dóna, però si ens són igual (com li passa a molta gent) aquests pobres de la nostra pròpia contrada i decidim ajudar als pobres africans (x exemple), també hauríem de pensar que el que necessiten potser no siguin diners, sinó mestres per als nens i consells econòmics per els grans x ajudar-los a progressar sense necessitat de cap tutela estrangera que només els usarà com a mà d'obra barata.

                    ix.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.